Jože Ovnik, rojen Trboveljčan, ki je svojo mladost preživljal v Velenju, je narisal okoli tisoč slik. Na mnogih ohranja spomine na rudarsko življenje. Po njegovi zaslugi so Trbovlje edino mesto, ki ima svoje tarok karte, »trifail tarok«, ki so bile protokolarno darilo ameriškemu predsedniku Georgu W. Bushu in ruskemu Vladimirju Putinu.
Kot je dejal Ovnik, mu je oče pripovedoval o Perkmandeljcu in nastala je izvirna slikanica, kjer je napisal besedilo in ga ilustriral, o rudniškem škratu, ki rad ponagaja rudarjem na različne načine. Je tudi med ustanovitelji društva Perkmandelc, ki si prizadeva za ohranjanje rudarske tradicije.

Na otvoritvi njegove razstave v stari galeriji in pododrju Delavskega doma Trbovlje je Bogdan Barovič prebral odlomek iz knjige Vlada Garantinija, ki jo je ilustriral Jože Ovnik, Frpruh.

Jože Ovnik je z obiskovalci podelil svoje vtise o življenju med knapi, bivanju v kolonijah. Opomnil jih je, da kljub zapiranju rudnika, ostaja lep spomin na težke dni, ko je solidarnost pomagala reševati težave.

Razstava bo odprta do 18. decembra med 17. in 20. uro.

Irena Vozelj