sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Otvoritveni pohod na Grašico

V soboto, 5. junija, se je osem planink in planincev Planinskega društva Trbovlje udeležilo otvoritvenega pohoda na Grašico, 693 metrov visok vrh nad reko Savo, oz. čistilno napravo Občine Zagorje. Pot je v celoti označil, nadelal in financiral Štefan Sapač, ki je organiziral pohod.

Pohod so začeli na zagorski železniški postaji, kjer se je zbralo 30 pohodnikov. Organizator pohoda Štefan Sapač je pred odhodom vse prisotne seznanil s potekom poti in opozoril na posamezne bolj zahtevne dele. Vhodna točka na planinsko pot je na drugi strani zasavske ceste nasproti zagorske čistilne naprave. Pot velja za razmeroma strmo in bolj zahtevno, pohodniki pa jo lahko prehodijo v uri ali uri in pol, odvisno od starosti in kondicije. Označena je s smerno tablico in markacijo, ki je rdeča črka G na beli podlagi.

Pot lahko razdelimo na štiri etape. Prva etapa je srednje strma in vodi do večje skalne gmote nad zasavsko cesto. Okoli skalne gmote  in nad njo je pot najbolj strma, nato pa se v tretji četrtini strmina zopet nekoliko zmanjša. Ko prispeš na vrh strmega dela poti se le-ta nadaljuje bolj položno, nato pa se zopet rahlo vzpenja po travniku do  cilja. Pot ima vsa potrebna soglasja državnih institucij, Planinske zveze Slovenije in lastnikov zemljišč.

Štefan že od mladosti ljubi naravo, predvsem hribe in gore, kamor zahaja v vsakem letnem času. Udeležuje se in vodi društvene izlete odraslih in otrok, hodi na tradicionalne pohode v organizaciji drugih slovenskih društev in Planinske zveze  Slovenije.  Večkrat je prehodil slovensko planinsko pot in druge lokalne in društvene transverzale. Že od začetka je vsakoletni pohodnik akcije Pivovarne Laško Gremo v hribe.

Na Štefana so v društvu ponosni, saj je najbolj izrazit primer dolgoletnega, delovnega in uspešnega prostovoljca, ki svoje delo opravlja za prijatelje in pri tem ne potrebuje nobenega Zakona o prostovoljstvu. Pri njem štejejo le dejanja in človeške lastnosti. Da bi bilo le več takih planincev

Na vrhu hriba so jim organizatorji pripravili mini sendviče, pecivo in različno pijačo. Kot prvi so se lahko vpisali tudi v vpisno knjigo. Sledil je kratek kulturni program ob otvoritvi poti. Sapač je vsem udeležencem najprej čestital za prehojeno pot nato pa izrazil upanje, da se bo nova pot »prijela« in da jo bo prehodilo čim več Zasavčanov ter drugih ljubiteljev narave. Za konec je Vlado Poredoš s sinovoma zaigral nekaj dobre glasbe za še boljšo voljo vseh udeležencev srečanja na vrhu. Zbralo se jih je okrog 50.

Po dveh urah druženja so se pohodniki odpravili domov. Nekateri so se vrnili po isti poti, štiri članice in en član pa so se odločili za daljšo krožno pot in pohod zaključili v Renkah.

Bojan Gorjup

Foto: Bojan Gorjup


 

Isti avtor