Danes bodo v Trbovljah uradno otvorili prenovljeni prostor v centru mesta pred pošto. »Ne gre zgolj za prostor, ki smo ga vizualno prenovili,« sporočajo na občini, »gre za novodobno, kulturno, visokotehnološko in moderno turistično oazo v mestu, ki bo predstavljala stičišče bogate zgodovine, pozitivne sedanjosti in obetavne prihodnosti našega mesta.«

Monolit dr. Maše Jazbec, ki bo osrednji novomedijski objekt prostora pred pošto, bo omogočal interaktivno povezavo med opazovalcem in monolitom. Gre torej za neke vrste komunikacijo med človekom in visokotehnološko stvaritvijo.

Kulturne točke pred pošto so okolju prijazne, saj proizvajajo električno energijo, namenjeno polnjenju mobilnih naprav. Na parkirišču pred pošto je prav tako urejena polnilnica za električna vozila in kolesa, z novim prehodom za pešce pa so želeli na občini vzpostaviti pešcem prijaznejšo prometno ureditev. Glavna kulturna točka v Trbovljah bo imela tudi informacijski digitalni pano na dotik, ki bo obiskovalce usmerjal do ostalih kulturnih lokacij v mestu in jih informiral z drugimi vsebinami.

Poleg monolita so park pred pošto nadgradili tudi s hladilnim sistemom z vodno meglico, ki bo poleti pršilo vodno meglo vzdolž glavnih stopnic in kjer se bodo občani in obiskovalci ob najbolj vročih dneh lahko hladili. Prostor je tudi invalidom prijazen, pravijo na občini, saj je opremljen z taktilnimi oznakami za invalide. Prav tako je prostor tlakovan s tlakovci, ki naj bi nase iz ozračja vezali NOx delce, pravijo na občini.

Odprtje prenovljenega prostora v centru mesta se bo začela ob 21.30. Slavnostni govornik bo minister za kulturo Zoran Poznič, goste bo pozdravila tudi županja Jasna Gabrič, med gosti pa bodo tudi vsi trboveljski kulturniki, ki bodo na prostoru za stalno imeli vsak svojo kulturno točko in sicer: Laibach, Tanja Ribič, Matevž Lenarčič, Iztok Kovač, Uroš Zupan ter avtorica monolita dr. Maša Jazbec. Prijazno vabljeni, da se nam pridružite na večernem spektaklu.

Zaradi priprav in otvoritve bo v četrtek, 20. junija 2019, od 10. do 23. ure potekala popolna zapora ceste od nekdanje trgovine Dežman do krožišča ter hkrati tudi zapora parkirišč pred pošto.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje