ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Otroški parlament o pasteh mladostništva

V sejni dvorani Občine Trbovlje je danes zasedal 26. občinski otroški parlament, v katerem je sodelovalo 23 parlamentarcev iz vseh treh trboveljskih osnovnih šol. Mladi so razpravljali o pasteh mladostništva, razpravo pa pričeli s predstavitvijo poročil šolskih otroških parlamentov.
Povedali so, da se s pastmi dnevno soočajo tako v prostem času kot v šoli. Predvsem so izpostavili uporabo interneta in socialnih omrežij, ki jim ponuja  pozitivne in negativne izkušnje. Mnenja so, da predvsem vzgoja vpliva na njihov razvoj in kako se bodo soočili s pastmi mladostništva. Z dobro vzgojo lahko pridobijo dobro samopodobo, ki je ključna v tem obdobju. Pomemben element pri odraščanju so tudi vrstniki, vsak kdaj podleže mnenju družbe, prijateljev, čeprav ve, da mogoče ne ravna prav. Zavedajo se, da jim starši želijo le dobro, vendar imajo večkrat občutek, da jih ne razumejo, da so starši že pozabili, kakšen je čas odraščanja. Opažajo pa predvsem, da se pojavlja veliko medvrstniškega nasilja, predvsem na socialnih omrežjih. Želijo si, da bi bili otroci in odrasli strpnejši. Da bi – preden napišejo negativen komentar – razmislili, ali ni žaljiv in ali bo prizadel osebo na drugi strani.

Učenci so tako sklenili, da je prav vedno dobro razmisliti, preden komu namenimo negativno opazko, da je nizka samopodoba največji vzrok podleganju pastem, kot so kajenje, droge, alkohol, nasilje. Po njihovem mnenju je potrebno spremeniti kulturo razmišljanja celotnega naroda, ki bi lahko pripeljal do boljšega življenja. Mladostniki bi morali imeti po njihovem mnenju vsaj enega zaupnika. V primeru, da imajo občutek, da ne morejo nikomur zaupati, obstaja TOM telefon, kamor lahko pokličejo brezplačno in anonimno. Učenci so se tudi strinjali, da morajo – če opazijo medvrstniško nasilje – o tem obvestiti odrasle.

Občino Trbovlje bo na regijskem otroškem parlamentu, ki bo 9. marca v Hrastniku,  zastopalo pet izbranih delegatov, in sicer Jakob, Zala S., Metka, Zala  K. in Maj.

ZT

Videoposnetek Dorjan d.o.o.

Isti avtor