V sejni dvorani Občine Trbovlje so se danes, 22. februarja, predstavniki trboveljskega Društva prijateljev mladine in Občine Trbovlje z otroci sestali na 27. občinskim otroškem parlamentu na temo »otroci in načrtovanje prihodnosti«. Dogodek sta organizirala Društvo prijateljev mladine Trbovlje in Občina Trbovlje. Sodelovalo je 23 učencev iz OŠ Trbovlje, OŠ Tončke Čeč in OŠ Ivana Cankarja.
Otroci so na parlamentu povedali, kaj bi lahko naredili za boljšo in varno prihodnost – mlajši so na to temo izdelali tudi plakate. Povedali so, da si želijo čiste okolice, da bi starši lahko z njimi preživeli več časa, razpravljali so tudi o rasizmu in o tem, kaj želijo postati, ko odrastejo.

Veliko besed je bilo izrečenih tudi na temo izključevanja otrok iz družbe vrstnikov. »Velikokrat so otroci izključeni zaradi narodnosti, svojih priimkov in imen, poklicev staršev,« pravijo na DPM Trbovlje, »opozorili so tudi, da so takšni otroci v šoli velikokrat napadeni in se ne znajo braniti, nekateri so agresivni, posamezniki so tudi hiperaktivni.« Omenjali so, da je v razredih vse več beguncev, ki jim je potrebno pomagati.

Na temo varovanja okolja so zaključili enotno: Vsak posameznik mora skrbeti za ohranjanje narave, ki ji škoduje tudi kopičenje materialnih dobrin. Otroci si želijo napredkov v zdravstvu v manj razvitih državah sveta.

Na koncu so sprejeli tudi nekaj sklepov, med drugim da je treba prijatelje izbirati glede na njihov značaj ter da je pomembno ohranjati vrednote, kot so sreča, dobri odnosi in skrb za soljudi.

Izbrali so tudi pet delegatov, ki bodo Občino Trbovlje zastopali na regijskem otroškem parlamentu: Tilna Pangeršiča in Matevža Košaka iz OŠ Tončke Čeč, Mateja Fijačka in Arneso Kuduzovič iz OŠ Trbovlje ter Elo Pušnik iz OŠ Ivana Cankarja. Izbranim mladim delegatom se bodo pridružili tudi predstavniki občin Hrastnik, Zagorje ob Savi, Litija in Šmartno pri Litiji.

ZT

Prejšnji članekMavrica barv in vzorcev
Naslednji članekHotel se je tepsti