V času krompirjevih počitnic (zadnji teden v oktobru, ki se zaključi z nočjo čarovnic) in v okviru veselega decembrskega prazničnega brbotanja so prišli na svoj račun tudi najmlajši. Ustvarjali in družili so se na različnih delavnicah, ki jih je v ta namen zanje pripravil svet krajevne skupnosti. Po besedah Nine Pečnik, članice sveta KS in vodje projekta za vključevane otrok in mladih v delo krajevne skupnosti, so otroci in njihovi starši to obliko preživljanja prostega časa z veseljem sprejeli.
Otroci so risali, barvali, izdelovali papirnata letala in voščilnice, v spremstvu prostovoljcev in staršev so šli na ogled Steklarne in se družili z lutkami Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika. Pa ne samo to, lutke so tudi izdelovali in jih celo poizkusili animirati.

Tudi po novem letu so otroci dobili obilo priložnosti za ustvarjanje, saj se je bližal pust in zakaj si ne bi izdelali pustne maske kar sami. Svojo domišljijo pa so mali nadobudneži sproščali tudi na prvi delavnici v času zimskih počitnic. Nosilec delavnice je bila Steklarna Hrastnik, dobitnik priznanja »Družini prijazno podjetje«, ki je v sodelovanju s KS Steklarna pripravila zanimivo ustvarjalno delavnico, na kateri so se otroci poizkusili tudi v slikanju na steklo in barvanju steklenih izdelkov.

Tudi druga delavnica v zimskih počitnicah, ki jo je pripravila Občinska zveza društev prijateljev mladine Hrastnik v sodelovanju s KS Steklarna, je bila dobro obiskana. Otroci so barvali in izdelovali pisane papirnate zmaje. Povprečno se je delavnic udeležilo od 10 do 20 otrok, obe tovarni Steklarne Hrastnik pa si je lani oktobra ogledalo okrog 60 mladih. Njihova povprečna starost se je sukala okoli desetih let.

Dosedanje delavnice so uspešno vodili zagnani prostovoljci Nina in Damjana iz KS Steklarna in Liljana in njene kolegice iz Občinske zveze društev prijateljev mladine Hrastnik. Lutkovno delavnico pa sta vodila Špela Ulaga iz društva Šula itd in Matej Kaiser iz lutkovnega gledališča Jurček. Otroci so uživali, pa tudi okolje je delavnice dobro sprejelo.

Milko Plahuta