Plavice iz Hrastnika štejejo sicer devet članic, na Marno so ob prazniku sivke prišle štiri. Svoje izdelke iz blaga so napolnile s sivko – razne srčke, hišice in podobno. Obiskovalci so jih skoraj razgrabili. Smo pa izvedeli o njih še nekaj zanimivih in koristnih podatkov. Srečujejo se vsak ponedeljek v MCH, kjer jih vodijo pod oznako “Šivam, kvačkam in pomagam”. “Brezplačno skrajšamo  hlače, krilo, vstavimo novo zadrgo,” je povedala Heda Funkl iz Novega Dola. Tudi brezplačen šiviljski tečaj poteka, le da v Hrastniku ni kandidatov. Prihajajo z Vač, Zagorja ob Savi, Trbovelj. Spomnimo se tudi prikupnih blazin, ki so jih izdelale Plavice za Rdeče revirje. Za vsako črko eno.
Na Marnem sta bili prvič Bernarda Drnovšek in Mateja Jauševec. Bernarda izdeluje iz volne ljubke igračke kot ropotuljice, sove, majhne posodice, šatulje, Mateja pa voščilnice, vabila – ob rojstvu otroka na primer. “Uživava v tem delu,” sta povedali.

Pri stojnici Mire Klenovšek in Jožice Makek je dišalo še po toplem kruhu iz kmečke peči. Na kmetiji Makek imajo za prodajo kot dopolnilno dejavnost še rezance, pecivo, potice.

Boris Volaj je stari znanec festivala sivke. Občudovanja vredne so njegove stare fotografije na lesu, pridružujejo pa se tudi novejši posnetki iz Zasavja, še posebno iz Hrastnika in Šavne Peči. Na rojstno vas Antona Sovreta ima tudi lepe spominke.

Nuša Gregorčič iz Čeč pa je nudila osvežilne pijače in medene izdelke – med in liker. Družbo ji je delala Ana Čeperlin, ki je tudi včeraj pekla ovsene palačinke s sladkimi namazi in mešala smutije zanimivih okusov.

Vanja Gianini iz Mišin Dola na Kovku je z ježo konjev razveseljevala otroke, starejši pa so se želeli ob njih fotografirati.

Iz Šentjurja se je pripeljalo popoldne z avtobusom okoli 40 zaposlenih iz znane Vrtnarije Valner. “Zanimalo nas je, kako to Damjana Napret izpelje, pa smo prišli pogledat,” je dejal eden izmed njih. In še dodal: “Večkrat sem se že peljal tod mimo, pa nisem videl, kako lepo je tukaj. Slikovita pokrajina in prijetni ljudje.”

Dopoldne so se za kratek čas ustavili tudi člani Zveze borcev, ki so bili namenjeni na Kopitnik. Župan Miran Jerič je bil navdušen nad dogajanjem in je Napretovo tudi pohvalil. Zeliščarka Joža Hriberšek pa mu je dala nekaj koristnih nasvetov, kako naj uporabi sivkine cvetove, da bo zdržal napore, ki mu jih nalaga občinski praznik.

Fanči Moljk

Prejšnji članekNa Kleku kuhali golaž
Naslednji članekMemorial Milene Jamšek