Osteoporoza je kronična bolezen, pri kateri kosti izgubijo svojo trdnost in postanejo porozne. Kosti tako postanejo krhke in lomljive, poveča se tveganje za zlome. Osteoporoza je najpogostejša pri starejših ženskah ( pri starosti 50 – 59 let je 12,4% prizadetih, pri starejših od 80 let pa 48,5%). Pri moških je pojavnost osteoporoze nižja, vendar s 17% v starosti 70 – 79 let še vedno ni zanemarljiva.

Zlomi zapestja, vretenc in kolka so najpogostejši osteoporozni zlomi.

Za zdrave in močne kosti je pomembna uravnotežena prehrana z zadostnim vnosom kalcija (1000 – 1200 mg) in vitamina D (800-1000 i.e. oz. 20-25 µg), redna telesna vadba in opustitev škodljivih razvad (kajenje, povečano uživanje alkohola, kofeina).

Priporočajo se vaje za raztezanje mišic, vaje z lastno težo, vaje za ravnotežje in pravilno držo. Krepitev hrbtnih mišic s telesno vadbo zmanjša pogostost zlomov vretenc pri ženskah po menopavzi.

Načeloma je osteoporoza asimptomatska (ne boli, ni nobenih značilnih simptomov). Preverjanje kostne gostote se opravi z meritvijo mineralne kostne gostote (DXA). Vrednosti meritve se izražajo v T-vrednosti, ki pomeni odstopanje izmerjene kostne vrednosti od kostne mase mlade osebe enakega spola. Vrednost je lahko negativna ali pozitivna.

Poleg tega se lahko izračuna verjetnost za osteoporozni zlom z orodjem FRAX (v angleščini fracture risk assesment tool). FRAX upošteva vse pomembne dejavnike tveganja. Najpomembnejša neodvisna dejavnika za zlom sta starost in spol, poleg tega pa še predhodni osteoporozni zlomi, indeks telesne mase, kronična uporaba glukokortikoidov, kajenje, pretirano uživanje alkohola, revmatoidni artritis,…  Dogovorjeni prag za zdravljenje z zdravili je vsaj 20 % tveganje za štiri najpogostejše zlome in/ali vsaj 5% tveganje za zlom kolka.

Ker je osteoporoza kronična bolezen, zahteva dolgotrajno zdravljenje. Cilj zdravljenja je predvsem preprečevanje zlomov. Nefarmakološki ukrepi vključujejo telesno vadbo, korekcijo vida, prilagoditev domačega okolja (nedrseča tla, odstranitev ovir, zadostna osvetlitev, namestitev ročajev,..), čim manjša uporaba zdravil, ki vplivajo na stanje zavesti in ravnotežje. Zdravljenje vključuje (poleg zdravega življenjskega sloga) obvezen dodatek vitamina D in zdravil, ki se lahko jemljejo peroralno 1x na teden ali 1x na mesec oz. v obliki podkožne injekcije 1x na 6 mesecev.

Zdravila, ki se jemljejo peroralno je potrebno jemati na prazen želodec (vsaj 30 min pred zajtrkom in ostalimi zdravili), s polnim kozarcem negazirane vode (vsaj 200 ml), nato je potrebno vsaj 30 min sedeti pokonci ali stati. S tem se prepreči tveganje za draženje požiralnika in omogoči zadostna absorpcija zdravila.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekSkupaj v digitalni svet
Naslednji članekJesenska ekskurzija v Novo mesto