Nina Novak Oiseau


Osameli pričevalec izgubljenega

Dvigam krila,

da iz gnezda odletim,

širjavam temnih bitk

naproti, v večni strah nazaj zdrsim.

 

Da uglašenih strun srca

med neznane, trde ceste

ohromelih duš kot osameli

pričevalec izgubljenega se znova naselim.

 

Bo molk moj

poslednji spremljevalec.

A poleg nikogar ne bo,

ki mislil bi, kar govorim.

 

Vendar vem. Neizprosna ta praznina

za vekomaj ostajala bo neizpolnjena

v globinah neizrečenega.

Nemir, ki vrača me domov.


Foto: MP Pogled


Nina Novak Oiseau je Trboveljčanka, ki živi v Ljubljani in jo literarni kritiki uvrščajo med najbolj pomembne mlade slovenske literate. Je pesnica, pisateljica in kantavtorica, katere srce pripada prostoru in času neke druge razsežnosti. V Trbovljah je preživela mladost, danes je razpeta med Zasavjem, Ljubljano in njej ljubi Dubrovnik.

Njen moto, ki jo vodi skozi življenje, je: Mir, dobrota, ljubezen, sreča! Doslej je izdala pesniški zbirki Drevesa življenja in Balada za lastovke, zbirko zgodb Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje …, vizualno zbirko poetičnih utrinkov V šepetu trepet in roman Kjer morje poljublja nebo. Piše v hrvaščini in slovenščini, njena dela so sicer prevedena v hrvaščino in angleščino. Njene pesmi redno uvrščajo v zbornike.

Ustvarjalna je tudi na drugih področjih. Napisala je libreto za prvo tamburaško opero na svetu Ambrož in Katarina. Izjemen je njen prispevek pri popularizaciji slovenskega jazza, ustanovila je spletni portal Jazzetna, ki ga tudi urejuje. Je avtorica edine revije, posvečene jazzu – Jazzopis. Redno piše za različne medije in sodeluje pri različnih projektih v Sloveniji in na Hrvaškem.