ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi

Ob začetku šolskega leta smo pripravili pregled, kaj je novega na zasavskih srednjih in osnovnih šolah ter vrtcih v novem šolskem letu. Danes je na vrsti Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi, odgovore na vprašanja nam je prijazno poslala njihova ravnateljica Nataša Grošelj. Jutri bomo objavili odgovore iz OŠ Ivana Kavčiča Izlake.

Ali ste med počitnicami opravili kakšna naložbena oziroma vzdrževalna dela v svojih šolskih objektih? Katera, kakšna je vrednost?

Med poletnimi počitnicami smo na naši matični šoli prebelili dva hodnika, zbornico in dve učilnici. Montirali smo dva nova interaktivna zaslona na dotik, prenovili inštalacijo v kuhinji na matični šoli, nabavili stolčke za aktivno sedenje za vse tri šole ter kinestetične mize, na PŠ Šentlambert prebelili jedilnico. Zamenjali bomo tudi nekaj dotrajanega pohištva na razredni stopnji. S pomočjo sponzorskih sredstev smo nabavili stopniščni vzpenjalnik za učenca na invalidskem vozičku, uredili bomo sanitarije za invalide.

Koliko učencev bo v tem šolskem letu obiskovalo vašo šolo (in podružnice) in v koliko oddelkih se šolajo? Koliko od teh je prvošolcev?

MŠ – I. triada 86, od tega 42 prvošolcev

II. triada MŠ 141

III. triada MŠ 183

Skupaj na MŠ 410

PŠ Kisovec: od 1. do 5. razreda 84, od tega 17 prvošolcev

PŠ Šentlambert: od 1. do 4. razreda 33, od tega 10 prvošolcev

Skupaj: 527 učencev

Kako ste se pripravili na novo šolsko leto?

Ker na naši šoli vsi strokovni delavci živijo in delujejo v skladu z našo vizijo, mimogrede, ta se je ob 120-letnici šole, ki jo bomo praznovali letos, nekoliko osvežila in se sedaj glasi: »Z znanjem in srčnostjo gradimo prihodnost. Osnovna šola, kjer se učimo in rastemo skupaj!«, smo v luči ustvarjanja prihodnosti imeli tudi priprave na novo šolsko leto. Poleg že ustaljenih zadev, urejanje administrativnega dela priprav na novo šolsko leto ter ponovnega povezovanja članov kolektiva, se je kolektiv še dodatno izobrazil na področju uporabe umetne inteligence v šoli ter virtualne resničnosti. S slednjim so se učitelji spoznali na aktivni delavnici podjetja Inovatio – VR Clasroom.

Imate v letošnjem šolskem letu v načrtu kakšne večje dejavnosti, povezane s šolo (morda obletnice, prireditve, sodelovanje s širšo skupnostjo itn.)?

To jesen bomo obeležili 120. rojstni dan naše šole. Ob boku tega praznovanja bomo pripravili različne aktivnosti, ki pa naj v tem trenutku še ostanejo skrivnost.

 

Se boste v letošnjem letu lotili kakšnih večjih vsebinskih projektov?

Da. Nadaljevali bomo s formativnim načinom spremljanja učenčevega napredka, ki je na celotni šoli zaživel že lansko leto. Poleg tega smo se v tem šolskem letu priključili konzorciju šol, ki se bodo izobraževale na področju Digitrajni učitelj, trajnostni razvoj in finančna pismenost. Jeseni se priključimo še zasavskemu projektu, ki bo financiran is sredstev Za pravičnejši prehod, ki jih je prejela naša regija.

Kaj pogrešate (morda ureditev kakšnih prostorov, posodobitev, gradnjo česa novega, posodobitev programov itn.), kaj bi radi spremenili, izboljšali?

Želimo si, da se načrti z prizidkom kmalu uresničijo. Potrebovali pa bi tudi prenovo kletnih prostorov in še dodatne učilnice. Glede na to, da gre mestna kolesarska pot mimo naše šole, si želimo, da bi na parkirišču pri šoli postavili novo kolesarnico in tako že pri najmlajših spodbujali mobilnost. Mogoče bi ob šoli lahko imeli tudi polnilnico in izposojevalnico koles.

 

Koliko ljudi je zaposlenih v vašem zavodu?

Skupno število zaposlenih v tem letu je 76.

 

 

V preteklih letih je bilo učiteljev v Sloveniji preveč, sedaj jih je premalo. Je tudi pri vas tako? Zakaj ja ali pa zakaj ne?

Ne. Izgleda, da smo kolektiv, kateremu se z veseljem priključijo novi člani. Trenutno imajo vsi, ki na šoli poučujejo, tudi ustrezno pedagoško izobrazbo.

 

BS

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor