Pihalni orkester Svea Zagorje uspešno igra že 155 let, čeprav od leta 2013 brez generalnega sponzorja, po katerem pa še vedno nosi ime.
Zadnjih trideset let je orkester pod dirigentsko palico Edvarda Eberla osvajal domače in evropsko občinstvo. Leta 1981 je na svetovnem prvenstvu v nizozemskem Kerkradeju osvojil zlato medaljo, sodelovanje s Sveo je sklenil leta 1991 in se leto pozneje ponovno dokazal z absolutnim prvim mestom na tekmovanju v nemškem Bambergu. Maja 2004 je Edvard Eberl svojo dirigentsko palico predal nasledniku Petru Kudru, ki njegovo delo odlično nadaljuje in nadgrajuje še danes. Leta 2007 je Peter Kuder prejel nagrado za najboljšega dirigenta na 13. mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v češki Ostravi, kjer je orkestru pripadlo zlato priznanje v najvišji težavnostni kategoriji. Sicer pa so zagorske godbenike slišali že v številnih evropskih državah, v republikah nekdanje Jugoslavije, v svoji palači jih je ob postavitvi slovenskega božičnega drevesa v Vatikanu gostil Papež Janez Pavel II, igrali so v Moskvi in 125 metrov pod zemljo v rudniku soli na Poljskem.

Trenutno v orkestru igra 70 članov različnih starosti. Skoraj na vseh inštrumentih je polno zaseden z izjemo roga, kjer si že nekaj let želijo podmladka. Vadijo dvakrat tedensko, po potrebi tudi več. Pred dvema letoma so svoje tradicionalne zelene uniforme zamenjali z novimi v svetli in temno modri barvi ter se predstavili pod prenovljenim logotipom.

»V orkestru vlada zelo dobra klima,” je povedal Peter Kuder. “Vaje in nastopi so zelo dobro obiskani, zelo dobri pa so tudi odnosi znotraj orkestra, za kar si bomo prizadevali tudi naprej. Pa tudi za še večjo prepoznavnosti in uspešnost. Seveda pa je naša največja želja pridobiti novega generalnega sponzorja, ki nam bo omogočil sredstva, ne le za pokritje najnujnejših stroškov, temveč tudi za nadaljnji razvoj.” Orkester se zaradi finančnih ovir že skoraj deset let ne udeležuje tekmovanj, na katerih je vedno dokazoval svojo kakovost in prepoznavnost. Sicer ga že ves čas finančno podpira tudi Občina Zagorje ob Savi, pomagajo si z občasnimi donacijami gospodarskih družb, veseli pa so tudi donacij iz naslova dohodnine.

Svojo 155-letnico bo Pihalni orkester Svea obeležil s koncertom nocoj, 16. aprila, v Delavskem domu Zagorje. Da gre za res priljubljeno zasedbo, dokazuje tudi to, da so bile vstopnice že pred tednom dni razprodane.

Tatjana Polanc Kolander