Majski športni dan učencev 8. razredov je bil posvečen orientacijsko taktičnem pohodu, ki ga je organiziralo Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik v sodelovanju z OŠ heroja Rajka Hrastnik. Pripravili so ga 18. maja.

Priprave na pohod so opravili v sodelovanju z učiteljico športa Matejo Izgoršek, predlog trase je izdelal Zdene Ladiha. Trasa je potekala od dolske šole preko Novega Dola in

prelaza Blate do platoja pri teniškem igrišču. Osnovnošolci so prehodili 4,3 km, na trasi je bilo razporejenih 7 delovnih točk in 2 samostojni kontrolni točki. Na delovnih točkah so opravljali naslednje naloge: merjenje azimuta, gasilstvo orientacija na zemljišču, prva pomoč in nošenje poškodovane osebe z nosili, merjenje razdalje s pomočjo parnih korakov, taktični poligon in metanje bombe v cilj. Hitrost premagovanja trase niso ocenjevali, na delovnih kontrolnih točkah so ocenjevali pravilnost in natančnost ter hitrost opravljanja naloge.

Na delovnih točkah so izbirali tudi najbolj tovariško ekipo. Učence iz treh razredov so razdelili v osem patrulj s po 8 – 9 članov. Vsaka patrulja je izbrala vodjo, namestnika vodje, pisarja in kurirja. Učencem je predstavil pohod vodja pohoda Jani Zore. Vse ekipe so uspešno premagale traso in zelo dobro opravile naloge na delovnih točkah. Kot dodana vrednost aktivnosti z osmošolci je bil tehnični zbor orožja in opreme v pehotnem oddelku, ki sta pripravila vojaka 20. pehotnega polka iz Celja. Učenci so si ga z zanimanjem ogledali.

Najboljši rezultat je dosegla Ajlinova ekipa iz 8. a razreda. Za najbolj tovariško ekipo pa je bila proglašena Nežina ekipa iz 8. b razreda. Najboljšim v ekipni razvrstitvi sta ravnateljica osnovne šole Polona Dolanc in podpredsednik OZSČ Hrastnik Igor Pogačnik vročila pokale.

Jani Zore

Foto: Jani Zore