Zagorski župan Matjaž Švagan je na prednovoletnem sprejemu za zasavske novinarje in medije spregovoril o opravljenem v letu 2018 in nekaterih načrtih občine. Povedal je, da je bilo v iztekajočem se letu v občini ogromno narejenega pri posodabljanju cest. Prenovljene so ceste na Trojanah, na Slačnik, skozi Zagorje. »Vesel sem, da smo končno uredili vpadnico v mesto pri Ruardiju. Naložba je bila vredna 1,8 milijona evrov, večji del je prispevalo ministrstvo za infrastrukturo, ostalo pa občina,« je povedal Švagan in nadaljeval: »Pomembna je tudi posodobitev regionalne ceste Podkum – Sopota, vredna skoraj 2 milijona evrov.«

V občini Zagorje so se v letu 2018 lotili še nekaterih pomembnih projektov. Eden najbolj zahtevnih je bila sanacija plazu v Čemšeniku, ki je ogrožal cerkev, stanovanjske objekte in cestno povezavo. »Pri sanaciji plazu smo tesno sodelovali z Ministrstvom za okolje in prostor ter Ljubljansko nadškofijo. Zaščitili smo objekte, cesto, grobove, čaka nas še zaščita cerkve in njena obnova,« pravi Švagan.

Občino Zagorje so v letu 2018 prizadela tri neurja in po besedah župana so uspeli sanirati večji del škode. Ukvarjali so se tudi s poslovanjem Ceroza in Švagan je napovedal, da bodo razčistili, kako je družba poslovala pod prejšnjim vodstvom.

»Vesel sem, da je v zaključni fazi priprava projekta OŠ Tone Okrogar. Gradili bomo novo telovadnico in druge šolske površine, skupaj 1700 kvadratnih metrov. Projekt je težak 5 milijonov evrov. Poleg tega je občina odkupila upravno stavbo Svee, sedaj je čas za ureditev prostorov za glasbeno šolo, regionalno agencijo in salon pohištva. Prav tako moramo urediti prostore za mladinski center. Namesto Termita, ki se je umaknil iz Zagorja, bomo poiskali nove investitorje v industrijski coni,« je še povedal župan Švagan o načrtih občine Zagorje.

Marko Planinc