Zemlje ni potrebno globoko obdelati, ker imajo te rastline plitve korenine. Prav tako jo ni potrebno pretirano gnojiti z organskimi gnojili. Za kasnejšo lažje okopavanje in pletev je priporočljivo sejati v vrste. Motovilec sejemo v vrste 20 cm narazen, špinačo 25 cm, zimsko solato 30 cm.
IMG_1160Pozna zelenjava, kot so pozno zelje, zelena, por, korenje naj ostane čim dlje na vrtu. Listni in brstični ohrovt celo preko zime.

Tudi buče še dozorevajo in zori tudi njihova lupina, tako da nepoškodovane  počakajo v shrambi večji del zime. Pobiramo jih ko je pecelj že povsem suh.

September je najboljši čas za sajenje in presajanje grmovnic. V času pred zimo bodo naredile še dovolj novih korenin in se vrastle, ter tako bolje preživele zimo. S sajenjem čebulic in ostalih dvoletnic počakamo na drugo polovico septembra, da v jeseni ne zrastejo preveč, ker potem težje prezimijo. Pomembno je, da se pred zmrzaljo vrastejo, za kar potrebujejo dva do tri tedne.

IMG_1213Balkonske rastline in enoletnice še gnojimo do konca meseca, saj nas bodo razveseljevale še v oktobru, ko bomo zasaditve postopoma zamenjali z jesenskimi.

Za naslednji prispevek pripravim nekaj jesenskih kombinacij rastlin.

 

Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)