nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Opravila v juliju

Verjetno imate v tem času v vrtu in na balkonu največ dela z zalivanjem. In za rastline je kot za vsa živa bitja treba poskrbeti. Verjetno se celo vprašate, ali bi sploh odpotovali na dopust in katerega skrbnega prijatelja bi zadolžili za oskrbo vaših rožic. Kdorkoli že bo, mu obvezno pripravite škatlico gnojila in naročite, da jih dognojuje ob vsakem zalivanju. Rožice potrebujejo glede na veliko količino porabljene vode tudi gnojila, da neprekinjeno cvetijo. Zalivamo jih v hladnem jutru, če porabijo vodo do večera, pa še zvečer. Če se odpravljate na dopust, lahko manjšo količino korit odstranite z vroče lege in jih oskrbujete v delni senci.
Zelo pomembno je tudi, da čistimo rastline in ne samo mesta okoli njih. Odcveteli cvetovi so vir okužb, rastline, ki tvorijo seme, pa za to porabijo več energije in manj cvetijo.

V juliju sejemo dvoletnice, kot so mačehe, spominčice , marjetice, da se do jeseni okrepijo, ko jih bomo sadili na stalno mesto. Setve skrbno senčimo in zalivamo mlade sejančke.

Pobiramo seme nekaterih trajnic, ki jih lahko že isto leto sejemo na prosto ali v zaprto gredo.

Trajnice in cvetoče gredice v tem času pognojimo s kompostom ali s preperelim gnojem.

V zelenjavnem vrtu že pospravljamo nekatere pridelke in prazne prostore zapolnimo z novimi rastlinami. Čas je za presajanje endivije, radiča. Sejemo lahko še nizki fižol, korenček, zimsko redkev …

Tudi vrt je v vročini potrebno zaliti. Rastline, ki smo jim privoščili zastirko pokošene trave, narezanih kopriv, gabeza, bolje prenašajo sušo. Pomembno je, da zastirko redno menjavamo, ker rada gnije.

Vrt zalivamo temeljito in ne večkrat po malem. Nekatere rastline so občutljive na zalivanje po listih, posebno paradižnik. Ne zalivajmo v vročini s hladno vodo. Če je možno, presajajmo po dežju.

Uživajte v poletju.

Damjana Napret Čeperlin

Isti avtor