Avgusta naredimo potaknjence, posadimo jagode, na vrtu zapolnimo izpraznjene gredice. Ostalo nam je le še malo časa, da postorimo vse, kar že po tradiciji delamo v tem mesecu.
Dežja pa od nikoder, zato moramo vse izpraznjene gredice, ki jih na novo nasadimo s sadikami ali sejemo, skrbno zalivati in senčiti. Rastline v tej dolgotrajni suši in pri visokih temperaturah slabo kalijo.

Lahko počakamo na prvi dež, vendar se moramo zavedati, da bodo pridelki kasnejši in lahko samo upamo na lepo jesen. Zadnji čas je, da presadimo in posadimo sadike endivje in radiča. S prezimnimi radiči lahko še malo počakamo, prav tako z zimsko solato. Motovilec sejemo postopoma, da nimamo vsega naenkrat.

Motovilec ne kali, če je seme letošnje ali če so temperature nad 25 stopinj. Če imamo domače letošnje seme, ga lahko damo za en teden v hladilnik. Poskusite tudi motovilec posejati v vrste, lažje ga boste rahljali, pleli in nabirali.

V avgustu lahko posadimo tudi jagode, tako bomo rastline lahko obirali že v prvem letu.

Gredico za nov nasad jagod skrbno pripravimo. Vključimo jo v vrt, kjer niso vsaj dve leti jagode že rasle. Izdatno pognojimo s kompostom. Upoštevajmo razdaljo sajenja zaradi lažje obdelave. Priporočam uporabo naravne zastirke, ker moramo zastirki iz umetnih materialov obvezno dodati sistem za namakanje. Prve cvetove odstranjujemo, da se rastline lažje in bolje vrastejo. Če opazujemo gozdne jagode, ugotovimo, da so listi spomladi, ko jagode cvetijo, slabo razviti. Za cvetenjem zrastejo in zorijo plodovi, kjer zorijo tudi semena. Šele takrat se začne rast listov in oblikuje se zasnova cvetov za naslednje leto. Jeseni se listje obarva rdeče in premine. To listje šele spomladi očistimo z rastline. Nasad jagod je treba obnoviti vsaj na tri do štiri leta.

Kljub temu, da se spomladi dobi za sajenje v okrasni vrt vso cvetje, pa je vredno narediti kak potaknjenec.

Rastline je treba s potaknjenci razmnožiti v avgustu. Temperature so še visoke in dan je še dovolj dolg. Rastline v teh pogojih do jeseni tvorijo korenine in ukoreninjene rastline prezimimo v notranjih prostorih.

Potaknjence lahko naredimo praktično iz vseh zelenih rastlin. Narežemo za prst dolge in mehke poganjke. Stebelce odrežemo tik pod listom, odstranimo tudi spodnji list in jih posadimo v peščeno zemljo, ki jo zelo navlažimo, potaknjence pa rosimo, da ne ovenejo preveč.

Z vsemi ostalimi opravili na vrtu pa počakajmo na prvi dež, saj bo kmalu.

Damjana Napret Čeperlin

Prejšnji članekZaposlitev v nevladnih organizacijah
Naslednji članekSte dobri kuharji?