Prostvoljka programa Evropske solidarnostne enote Aleyna Demircan v VDC Zasavje je v okviru svojega osebnega projekta razvila program zgodnjega odkrivanja avtizma in ga predstavila zaposlenim v VDC Zasavje in OŠ dr. Slavka Gruma. Objavljamo prispevek, ki ga je napisala Aleyna Demircan.

Število oseb z avtizmom iz leta v leto narašča. Informacij je veliko, neznank tudi, pa tudi napačnih predstav o posameznikih z avtizmom. To povzročajo med ljudmi negotovost med ljudmi, tudi strokovnjaki s področja duševnih in telesnih izzivov.

Sem Aleyna Demircan in v začetku leta 2023 sem začela delati kot prostovoljka v Varstveno delovnem centru Zasavje. Moj namen je zaposlenim v VDC Zasavje približati avtizem. Vem, da je s pravimi informacijami in metodami mogoče izboljšati življenje avtističnih otrok. Kot terapevt igralne terapije sem pred tem delala s približno 40 avtističnimi otroki in verjamem, da lahko pozitivno vplivam na razumevanje avtizma tudi v lokalni skupnosti Zagorja ob Savi v Sloveniji.

Za osebni projekt sem razvila program ozaveščanja o avtizmu za zaposlene v VDC Zasavje in OŠ dr. Slavka Gruma Zagorje, z naslovom Opazi me! Program je imel dve komponenti: seminar in supervizijsko aktivnost.

Na seminarju smo poudarili pomen zgodnje intervencije in čim zgodnejše odkrivanje oseb z avtizmom. Razpravljali smo tudi o korakih, ki jih moramo upoštevati, ko osebe z avtizmom odkrijemo.

Med supervizijo sem podala dragocene informacije o terapevtskih metodah pri posameznikih z avtizmom in o njihovi uporabi. Te metode sem prikazala z video posnetki in priporočila knjigo o avtizmu.

Udeleženci, ki se ukvarjajo z avtizmom, so izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju. Zaposleni v VDC Zasavje pa so povedali, da so zadovoljni z novimi koristnimi informacijami, ki jim bodo prišle prav pri poklicni karieri. Za podporo se zahvaljujem Varstveno delovnemu centru Zasavje in Mladinskemu centru Zagorje ob Savi.

Aleyna Demircan

Foto: MC ZoS


 

Prejšnji članekPohod po Poti Srečno
Naslednji članekDanes dogaja