Na konferenci Okoljsko srečanje so pod okriljem Eko sklada in časnika Finance podelili priznanja okolju najbolj prijaznemu podjetju, izdelku, postopku in storitvi. Med 18 prijavami na razpis v štirih kategorijah je družba Xella porobeton SI prejela nagrado za najboljši okoljski postopek, saj se z učinkovitim izkoriščanjem odvečne procesne toplote, reciklažo surovin in drugimi procesnimi rešitvami uvršča med tovarne z najučinkovitejšo in okolju prijazno proizvodnjo gradbenega materiala Ytong.

»S celovito integracijo procesov, kot je izkoriščanje odvečne toplote (pare) in vnovično uporabo ter reciklažo neustreznega porobetona, je tovarna porobetona iz Kisovca zmanjšala toplotni vpliv na okolje in izboljšala energetsko učinovitost ter s tem privarčevala tako pri izpustih ogljikovega dioksida in emisij, kot pri specifični rabi električne energije. Z letnim prihrankom, ki je kar štirikrat večji od naložbe, so v enem letu prihranili 85 tisoč evrov pri proizvodni količini 70 tisoč kubičnih metrov porobetona. Za 10 odstotkov pa so zmanjšali tudi porabo vode za pripravo nasičene vodne pare in posledično tudi zemeljskega plina. Zasavsko procesno inovacijo so uporabili tudi v drugih družbah koncerna Xella, ki ga sestavlja preko sto tovarn po vsem svetu,« pravijo v družbi Xella porobeton SI iz Kisovca.

Družba proizvaja in prodaja gradbeni material Ytong že od leta 1977. Beli gradbeni material porobeton, prej znan pod imenom siporex, je eden izmed bolj prepoznavnih gradbenih materialov na svetu, ki je v uporabi v gradbeništvu že vse od leta 1923. Poleg proizvodnje različnih elementov iz porobetona družba Xella Slovenija kot del mednarodnega koncerna Xella International pod svojim okriljem trži in prodaja tudi silikatne zidake, mineralno toplotno izolacijo in armiranobetonske plošče. V Kisovcu zaposleni z izkušnjami in predanostjo skrbijo za proizvodnjo in prodajo kakovostnih Ytong izdelkov, ki omogočajo gradnjo varnih in varčnih slovenskih domov ter drugih vrst objektov.

Savus

Foto: arhiv Xella

Prejšnji članekČetrta svečka
Naslednji članekDenar puščajo na bankomatih