Kakšno razkošje je sedeti ob Savi, ki pod hrastniškim mostom teče mirno in spokojno. Kakšno razkošje je tam sedeti in klepetati s Petrom Kauzerjem na samem, ko ni nikogar, ki bi ga trepljal po ramah, mu segal v roke, prosil za avtogram ali selfi. Kako mirno lahko teče pogovor z olimpijskim podprvakom sredi dneva, ko streha brodarskega doma daje prijetno senco, veter ob Savi pa le narahlo pihlja.
Peter se je spremenil. V zadnjih letih je postal miren, preudaren, izjemno ciljno usmerjen. Ko je na letošnjem evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu 15 minut skupaj s hrastniškimi navijači že slavil naslov evropskega prvaka in so mu prišli povedat, da je zaradi pritožbe češke ekipe dobil dve sekundi pribitka zaradi dotika vratc, je mirno vstal in odšel. V izjavi je povedal, da je to pač šport in da je osredotočen za glavni cilj sezone: olimpijske igre. Še pred nekaj leti bi verjetno reagiral precej bolj burno.

Polona Dornik
Polona Dornik

Pred olimpijskimi igrami se je skoraj za 14 dni skril pred mediji in zunanjimi pritiski. Kot se je izkazalo, mu je to prineslo mirnost in zbranost. Vse, kar je rabil za svoj cilj: olimpijsko medaljo. Ko je odpeljal finalno vožnjo, je bil lahko v sebi zadovoljen. Uspelo mu je. Oddahnil si je. Bil je lahko ponosen nase. Dosegel je športni cilj, ki je namenjen le največjim. V Zasavje je prinesel prvo olimpijsko medaljo v več kot stoletni zgodovini iger. No ja, prvo v individualnem športu. Leta 1988 je namreč Trboveljčanka Polona Dornik (igrala je tudi 1984 v Los Angelesu) osvojila z jugoslovansko košarkarsko reprezentanco srebrno kolajno na igrah v Seulu.

 

Miroslav Forte
Miroslav Forte
Slavko Hlastan
Slavko Hlastan
Olga Šikovec Luncer
Olga Šikovec Luncer
Darja Alauf
Darja Alauf

Med olimpijci doslej ni bilo veliko Zasavcev. Pred drugo svetovno vojno sta na OI nastopila le dva Zasavca, oba orodna telovadca iz Trbovelj: Slavko Hlastan je bil na OI leta 1924 v Parizu dvakrat četrti (ekipno in v preskoku čez  konja v šir),  Miroslav Forte pa je v Berlinu leta 1936 osvojil z ekipo šesto mesto. No, morda lahko pogojno k Zasavcem prištejemo še v Trbovljah rojeno Radečanko Olgo Šikovec Luncer, ki je v atletiki nastopila na OI leta 1960 v Rimu.

V novejši zgodovini samostojne Slovenije so na igrah sodelovali redki Zasavci. V Barceloni je leta 1992 nastopila kot samostojna tekmovalka Trboveljčanka Darja Alauf, uspešna plavalka.

Tjaša Vozel
Tjaša Vozel
Katja Požun
Katja Požun
Domen Poccieha
Domen Pociecha
Primož Roglič
Primož Roglič

Na zimskih igrah sta sodelovala sankač Domen Pociecha (dvakrat: Torino, Vancouver) in smučarska skakalka Katja Požun (Soči). Na letnih OI pa je srebrni Peter Kauzer sodeloval trikrat (Peking, London, Rio), letos še kolesar Primož Roglič, ki se je odlično odrezal na kronometrski preizkušnji in plavalka Tjaša Vozel (že na drugih igrah po Londonu).

Marko Planinc