sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Odstranjevanje dreves

V zadnjih letih se tudi v Trbovljah srečujejo s problematiko starih dreves, ki so v urbanem okolju dosegla svojo življenjsko dobo, kar se odraža na sušenju krošenj in lomljenju vej ob močnejšem vetru ali obilnem sneženju. »Da bi lahko v največjem možnem obsegu zagotavljali varnost na javnih površinah, v proračunu občine vsako leto zagotovimo sredstva, namenjena strokovni in varni odstranitvi dreves v centru mesta in tudi izven njega,« sporočajo v sporočilu za javnost na Občini Trbovlje.

V zadnjem letu so posredovali na več lokacijah in odstranili oziroma obžagali več kot 100 potencialno nevarnih dreves, največkrat v bližini stanovanjskih stavb, parkirišč, otroških igrišč, cest in zračnih vodov.

Ker gre v večini primerov za večja drevesa, njihova odstranitev predstavlja velike težave in zahteva poleg strokovne usposobljenosti izvajalca tudi profesionalno strojno in varovalno opremo za izvedbo odstranitve, posledično pa to predstavlja tudi velik finančni strošek za izvedbo. Večino odstranitev nevarnih dreves so izvajalci opravili z uporabo vrvne tehnike in obžagovanja drevesa od vrha proti tlom, uporabo avtodvigala in gozdarskega vitla v kombinaciji s škripcem za kontrolirano oz. usmerjeno podiranje dreves.

»Kljub temu, da zadeve na terenu spremljamo, se lahko situacija dnevno spreminja. Ob ekstremnih vremenskih razmerah v zadnjem obdobju je pogosto dovolj že nekaj sekund in sunek vetra ali pa nekaj ur obilnega sneženja. V zadnjem letu smo se odzvali na številne pozive oziroma opozorila občanov, o poškodovanih drevesih na javnih površinah in urgirali v najkrajšem možnem času. Tudi v prihodnje bomo veseli vaših obvestil na spletni naslov Občine Trbovlje, saj žal vseh dreves v občini oz. njihovega slabega stanja ne uspemo prepoznati, preden se kakšna veja ne odlomi in povzroči nevšečnosti pod seboj in s tem samo opozori nase,« so zapisali v sporočilu za javnost.

In dodali: »Ker je ena izmed prioritet tega mandata tudi ozelenitev mesta, smo v minulem letu po mestu zasadili več kot 30 novih dreves, z ozelenitvijo mesta pa bomo nadaljevali tudi v prihodnje.«

Savus

Foto: Občina Trbovlje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor