Občina Hrastnik in Direkcija RS za infrastrukturo sta v torek, 23. junija, odprla prenovljen podvoz na Cesti Hermana Debelaka. Poglobljen in razširjen podvoz so svojemu namenu predali župan Občine Hrastnik Marko Funkl, v. d. direktorice Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga in vodja Sektorja za železnice Dejan Jurkovič.

Rekonstrukcija podvoza na lokalni cesti Cesta Hermana Debelaka do Dirmajerjevega hriba pod železniškima tiroma številka železniške postaje Hrastnik je predstavljala enega večjih logističnih izzivov za hrastniško občino. A hkrati je to tudi ena izmed težje pričakovanih in želenih investicij v občini.

»Gre za resnično dolgo želeno in pomembno investicijo, a hkrati tudi izjemno zahtevno, tako za nas kot za krajanke in krajane. Poleg zahtevne priprave dokumentacije, iskanja virov financiranja in usklajevanj s Slovenskimi železnicami, Direkcijo RS za infrastrukturo in podjetjem Javna železniška infrastruktura je največji izziv predstavljala zagotovitev komunalne, zdravstvene, protipožarne in ostale potrebne oskrbe v času gradnje. Na srečo se je vse dobro izšlo, tudi zaradi sodelovanja krajanov,« je o zahtevnosti projekta povedal župan Občine Hrastnik Marko Funkl.

Naložba rekonstrukcije podvoza je vključevala razširitev in poglobitev podvoza tako, da bo odslej omogočen dostop osebnim in intervencijskim vozilom (vključno z gasilskim vozilom višine 3 m). Posodobljeni so bili tudi dostopi (delna ureditev ceste, ukrepi na železniških tirih) in komunalna infrastruktura (zaščita in prestavitev komunalnih vodov ter preureditev naprav za odvodnjavanje).

Naročnika del sta bili Občina Hrastnik in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, celotna vrednost investicije je znašala dobrih 650 tisoč evrov. Direkcija je prispevala 60 % denarja, Občina Hrastnik pa 40 %.

Savus

Foto: Branko Klančar