Sandi Kolenc z vzdevkom Koli, rojen 20. julija 1965 v Trbovljah, je bil slovenski rock glasbenik. Bil je ustanovitelj zasedbe The Drinkers, sodeloval pa je tudi z zasedbami Revolt, Lilihip in Apokalipsa.

Vest o njegovi smrti je objavila večina slovenskih medijev (Mladina, Siol, Slovenske novice, Žurnal …), spomin nanj pa so mnogi, ki so ga poznali, podelili tudi na družbenih omrežjih.

Matic Jere, pevec skupine Bohem, je o njem na Facebooku med drugim napisal: … Prvi vtis – ta je pa kralj! Spije vse, kar vidi, in se veseli z ljudmi, ki so mu pri srcu.« Dodal je še: »Nikoli ne bom pozabil, ko smo bili pred-pred skupina Drinkersov, ki so bili predskupina Riblje Čorbe, in je Koli rekel nekaj, kar sem tudi sam parkrat uporabil: Dajte, vi, ki ste pri šanku, pridite malo bližje, če ne bom jaz šank prestavil.«

Na svoji fb strani je Trboveljčanka Metoda Naglav zapisala: "Tri sorte ljudi hodi po zemlji. Sivi, povprečni, vsakdanji, zanesljivi, t…očni, brezvezni. Drugi so tisti,  ki skačejo iz povprečja … so umetniki, športniki, ekstra pametni, ljudje z dosežki, s hrbtenico, lepi, pametni … Obstajajo pa še tretji, ljudje, kot Koli. Z ulično fakulteto. Tisti, ki ste ga poznali, boste vedeli, o čem govorim.  Saj … kako lahko človek v tako velikem telesu nosi srce, ki je premajhno za toliko čustev, za toliko spominov, za toliko mladosti, za toliko glasbe, za toliko dobrote in spontanosti, za toliko rokenrola in vsega tega." 

Koli je bil prepoznaven frontman skupine, ki velja za pionirko drink'n rolla, in je vzdrževal videz »pivca« ter bil vedno pripravljen na dobro zabavo. Ko je pred leti nastopil v glasbeni oddaji zasavske lokalne televizije, sta z voditeljem Juretom Nagodetom med pogovorom gradila piramido iz pločevink piva, ki sta jih sproti praznila. Za njim kot glasbenikom ostaja zapuščina uspešnic, kot so Žeja, Deset majhnih jagrov, Ko to tam opeva, Pijemo ga radi …

Član Drinkersov Robert Likar je zapisal: "Veliko razmišljam zadnje dva dni … KOLI, moj velik prijatelj in glasbeni sodelavec, je odšel za vedno. Nimam besed, s katerimi bi opisal svojo žalost. Rad bi samo iskreno povedal in polagam na srce in dušo vsem, ki so ga blatili po raznih forumih, češ kakšen je bil in predvsem, da je bil pijanec in da je bila njegova zgodnja smrt neizogibna. V vednost vsem, ki ga niso osebno poznali. On je bil kot velik mlad športnik v državni jugoslovanski plavalni reprezentanci, si je verjetno zaradi tega tudi uničil srce … Zadnjih sedem let ni poskusil kapljice alkohola, smo pa seveda tudi v preteklih letih veliko prežurali. Sicer pa, a je kdo od vas brez greha? Če je, naj prvi vrže kamen … Jočem v sebi in veliko razmišljam …"

Sandi Kolenc je bil tudi velik ljubitelj motorjev in pa veteran vojne za Slovenijo. Med osamosvojitveno vojno je bil poveljnik 871. čete za PN in bil tudi odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra z meči. Za zunanjo podobo divjega frontmana glasbene skupine se je skrival razgledan intelektualec, ki je znal poslušati in pomagati. Sandi Kolenc je tudi pisal, razmišljanja je objavljal največ na svojem Facebook profilu. Med drugim je 5. avgusta letos zapisal:

"Počel je stvari, ki jih ne bi smel…
Vedel je, kaj sme in kaj ne, a je kljub temu počel…
Vedel je, da mu bo žal, a v trenutku početja je v vsemu na nek način užival…
Ni šel nikdar preko sebe in si rekel," tega ne delaj;"……
Vedno je storil do konca in vsakič bolj padal v brezno brez vrnitve in s časom se je v tem breznu napak in pregrehe počutil domače…varno…svobodno..
Počutil se je živega…
In ne glede na to, da so ga poznale, kaj in kdo je, jih je vedno uspel povleči s seboj tja, kamor se ne sme…
" s teboj sem imela pekel in raj;" mu je rekla ena od njih zavedenih;" a za tiste trenutke raja, bi šla še enkrat skozi znani pekel."…
Samozavesten…
Neranljiv…
Neuničljiv v svoji dejavnosti…
Vedel je kam potuje…
Bil je že tam, pa še od tam zavržen…
Preveč greha na kupu je prinesel s seboj, da bi ga celo  sam Belzebub sprejel v svoje sobane brez strahu po močni konkurenci…
Njegov poslanec bo ostal v tej dimenziji, vsaj še nekaj časa…
In uspešen je v svoji vlogi…"

ZT