Gasilcem in vsem, ki so pomagali v nesreči in sanaciji ob skalnem podoru, 20. februarja letos, se je s slovesno prireditvijo aprila Občina Trbovlje že javno zahvalila. Danes, 1. junija, pa so v Gasilskem zavodu Trbovlje podelili tudi odlikovanja vsem, ki so sodelovali v februarski intervenciji. Odlikovanja je podelil predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev Miran Korošak v sodelovanju z Gasilskim zavodom Trbovlje, ki ga vodi Matjaž Lapi. Ta je odlikovanja v imenu gasilcev prejel skupaj s predsednikom PGD Trbovlje mesto Pavlom Krevlom. Na dogodku je februarsko intervencijo z besedo, sliko in posnetkom na kratko predstavil Sandi Lepoša. Intervencijo je vodil Franci Kosem, Samo Stariha pa je tisti gasilec, ki se je ves čas reševanja pogovarjal z ukleščenim voznikom v taksiju ter ga tako bodril in obenem ohranjal pri zavesti.
Današnjega odlikovanja sta se udeležila tudi Irena Žener, potnica v ponesrečenem taksiju, in njen voznik, Danijel Gušatović. 49-letna Ženerjeva je doma v Radečah in se je tisti dan, kot običajno, z vlakom pripeljala v Trbovlje, od tam pa s taksijem nameravala v center mesta v službo. Ko se je na avto, passat karavan, podrlo skalovje, je sedela spredaj ob vozniku in takoj ugotovila, da ni poškodovana. Poklicala je intervencijsko številko, takoj zatem pa tudi svojega moža in mu povedala, kaj se je zgodilo. Vsem je tudi sporočila, da je z njo vse v redu, z voznikom pa žal ne, saj je imel ukleščeno nogo. 24-letni Danijel Gušatović, sicer izučen kovinar in mehanik, je taksi vozil drugo leto. Njegova prva misel v nesreči je bila, da si želi – preden umre – videti svojo mamo. A zgodba je – zahvaljujoč požrtvovalnosti gasilcev – imela srečen konec. Gasilci so se dve uri in pol trudili, da so ga spravili iz zmečkanega vozila. »Neizmerno sem jim hvaležen,« je povedal Danijel. »Ko danes pomislim, sem jim neizmerno hvaležen tudi zato, ker mi niso hoteli odrezati noge, čeprav je v nekem trenutku kazalo, da me ne bodo mogli drugače potegniti iz avta.« Danijelova mati je bila ves čas reševanja na prizorišču, čeprav s sinom ni mogla priti v stik. Ko so ga končno rešili, pa so tudi njo zaradi pretresenosti morali zdravniško oskrbeti. Tako Ženerjeva kot Gušatović sta še vedno pod vtisi dogodka, Gušatović je v fazi okrevanja, sicer pa pravita, da bosta 20. februarja skupaj praznovala dan, ko sta se na novo rodila.

Več kot zadovoljni pa so tudi gasilci, saj se tovrstne nesreče ponavadi ne končajo s srečnim izidom. Zavedajo se, da bi bil drugačen razplet za njih izjemno tragična izkušnja. Obenem pa so priznali, da so se pri reševanju poslužili vsega znanja, kar so ga v letih šolanja pridobili, pa so morali na koncu vseeno še sami “stakniti glave” in se zadeve lotiti, kakor so vedeli in znali. In lotili so se je, priča izid, pravilno, predvsem pa požrtvovalno in do zadnjega trenutka neomahljivo.

TPK