sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Odlični rezultati prinesli nagrado zaposlenim

Na novinarski konferenci v četrtek, 14. decembra, sta direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas in predsednik divizije stekla Andrej Božič predstavila rezultate in investicije v avtomatizacijo in širitev proizvodnje. Nov investicijski cikel vključuje nakup novega IS stroja, ki ga bodo 1. aprila vgradili v enoti Special, obstoječega pa prestavili v Vitrum. S to investicijo, vredno dobrih štiri milijone evrov, bodo povečali kapacitete proizvedenega embalažnega stekla in izkoristili polne kapacitete peči, ki so jo v Specialu vgradili že pred časom in je zaradi premalo naročil niso polno izkoriščali. Trenutno imajo kapacitete razprodane, tržni potencial pa jim omogoča več kot 30-odstotno rast.

Zaradi nedonosnega razsvetljevalnega programa, novih trendov luči brez stekla in pridobitve dodatnega prostora za konkurenčno dejavnost bodo program razsvetljave ukinili. Vsem 100 zaposlenim lahko zagotovijo delovna mesta v tovarni, s čimer so jih seznanili že na prvem zboru delavcev. »Želimo si, da se vsi zaposleni odločijo ostati v steklarni, seveda pa se bomo o željah in možnostih z vsakim osebno pogovorili,« je ob tem povedal Peter Čas in dodal, da bodo zaposlene s pomočjo mentorjev prešolali za druga delovna mesta, ki pa bodo imela vsa boljše pogoje dela. Program razsvetljave bodo obdržali še do konca marca, ko bodo izpolnili vse zaveze do kupcev.

Steklarna, ki se iz leta v leto modernizira in robotizira, se je usmerila na širitev kapacitet v mednarodnem prostoru. Konec januarja naslednje leto naj bi podpisali pogodbo s partnerjem za pričetek gradnje tovarne na Poljskem. »Če bo vse teklo po načrtih, bo tam proizvodnja stekla v začetku leta 2020,« je povedal Andrej Božič. Božič je pozdravil tudi namero vlade za izboljšanje razmer do domačih investitorjev. Ti v primerjavi s tujimi namreč prej niso bili deležni spodbud. Po novem pa si v Hrastniku obetajo okrog četrtino nepovratnih sredstev za razširitev proizvodnje na obstoječi lokaciji hrastniške steklarne. Veseli so tudi pripravljenosti vlade in hrastniške občine, da se v Hrastniku uredi obrtna cona, kjer nameravajo prav tako graditi.

Božič je poleg robotizacije proizvodnje poudarjal tudi večanje števila zaposlenih v razširjenih programih in trajnostno ekološko poslovanje. Trenutno je v steklarni 700 zaposlenih. Težave s pridobivanjem kvalificiranega kadra pa so v zadnjem obdobju rešili tako, da so novembra zaposlili pet delavcev iz Bosne in Hercegovine, in sicer dva orodjarja in tri strojnike. Postopki zaposlitev tujih državljanov so v Sloveniji še zelo dolgotrajni, po štirih mesecih pa jim je delavce le uspelo zaposliti. Vodstvo Steklarne se je na tiskovni konferenci zahvalilo vsem zaposlenim za dosežene rezultate in izrazilo zadovoljstvo, da jim lahko izplača tudi nagrado za uspešno delo. Ta bo znašala 55 odstotkov plače posameznega zaposlenega.

Tatjana Polanc Kolander

Previous article
Next article

Isti avtor