nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Od pomarančnega soka do strahov

Dijaki nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja so se prvi dan projektnih dni udeležili ekskurzije v Rogaško Slatino, kjer so si ogledali Steklarno Rogaška, Kolinsko in Afrodito. Dijaki PTI programa so odšli na ekskurzijo v Klinični center, kjer so si ogledali velikansko kuhinjo, v kateri pripravljajo obroke za bolnike. Dijaki prvih letnikov programa zdravstvene nege pa so se odpeljali na Primorsko.

Na šoli so si dijaki ogledali slovenski film Strahovi. Kasneje je sledil pogovor z režiserjem filma in sogovornikom Samerjem Arkawijem, beguncem iz Sirije ki v Sloveniji deluje kot aktivist ozaveščanja proti nestrpnosti. Dijaki so pogovor z zanimanjem poslušali in pripravili vprašanja zanj.  Na delavnicah se je tema strahu razširila tudi na anksioznost in fobije, sproščanje in meditiranje.

Ker  šola še vedno sodeluje v projektu Odgovorno s hrano, so za projektni teden pripravili tudi številne delavnice na temo pomarančnega soka. Dijaki so prvo uro z razrednikom pogledali film Zgodba o pomarančnem soku, nato je sledila delavnica Zobna erozija.

Je kozarec svežega pomarančnega soka za odličen začetek dneva? Ta okusna pijača je priljubljena povsod po svetu. V dokumentarnem filmu, ki so si ga dijaki ogledali, pa se postavlja vprašanje: »Ali se za televizijskimi oglasi, ki prikazujejo pridelovalce, kako dobesedno poljubljajo svoje, od sonca ožarjene pomaranče, ne skriva bolj kisla resničnost.« Film se osredotoča na vprašanje zdravja, prakse ročnega dela, intenzivnega kmetijstva in uporabo pesticidov med proizvodnjo.

Zaradi navedenega so se vse delavnice navezovale na vsebino filma. Med njimi so nosile naslove: oKrogla pomaranča, Peklenska pomaranča, Strip: Pomaranča, Določanje C vitamina v soku ene pomaranče, Resnično oglaševanje ali zavajanje, Od pomaranče do pomarančnega soka, Podnebne spremembe, Antioksidanti in pomarančni sok, (De)hidracija v športu, Zaljubljen v tri oranže, Sok ali sladkana voda, Trajnostna potrošnja, Pot pomaranč v trgovine, Pomarančni sok v mešanih pijačah, Izdelava in aranžiranje naravne kozmetike ter Pravična trgovina.

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor