ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Od grdih do nežnih

Od grdih stripov do nežnih risank je ilustrator Dušan Kastelic podnaslovil svojo pregledno razstavo Mojih prvih 50 let. V Galeriji Medija je obiskovalce popeljal po obeh razstavnih prostorih in jim na koncu v spominski sobi Ladka Korošca zavrtel še animirane filme. No, vsaj polovici občinstva, saj je bila soba premajhna za vse.
Dušan Kastelic zadnjih dvajset let živi in dela v Zagorju. Svoj prvi strip je narisal pri petnajstih z naslovom Kralj Matjaž, ko je še obiskoval srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani. Že zgodaj je začel svoje stripe in ilustracije tudi objavljati. Prepoznaven je postal kot ilustrator slikovitih in politično angažiranih naslovnic Mladine. V tej reviji je objavljal tudi stripe. Da so se za njegove stvaritve na uredništvih vselej potegovali, doma ni obešal na velik zvon. Tako je pri družinskem kosilu enkrat beseda nanesla na Mladino, ki so jo vsi poznali in brali. A nekako so se vsi strinjali, da je šel strip v zadnji številki malo »čez rob«. Kaj takega, da si pa tudi Mladina ne bi smela dovoliti. In so ga pogledali, češ Duško, a ti morda veš, kdo ga je narisal. Dušan Kastelic je z odgovorom postregel na današnji otvoritvi. Izdal pa je še mnogo drugih zanimivih zgodb, ki se skrivajo za vsakim njegovim delom. Nekatere so ga navdihnile, druge so se spletle po objavi. Tako pri Butalcih in Aferi JBTZ, pa pri Perkmandeljcu in animirani zgodbi Čikorija an’ kafe. Slednja, ki jo je naredil po pesmi Iztoka Mlakarja, je gostovala na več kot dvesto festivalih in prejela 17 mednarodnih nagrad. Sprogramiral je tudi nekaj deset računalniških iger, predvsem izobraževalne narave.

Z razstavo, kakršno je postavil v Zagorju, je lani gostoval na festivalu animiranega filma Balkanima v Beogradu. V Galeriji Medija bodo njegova dela na ogled do 5. aprila.

Tatjana Polanc Kolander

Isti avtor