Konec oktobra bo prva skupina zaključila program Podjetno v svet podjetništva (PVSP). Štiri mesece je bilo vanjo vključenih 20 brezposelnih iz Trbovelj ali Hrastnika, ki so bili v tem času zaposleni na Regionalni razvojni agenciji Zasavje, v prostorih trboveljskega Katapulta pa razvijali svojo podjetniško idejo. To so v sredo, 25. oktobra, na zaključni prireditvi tudi javno predstavili zbranemu občinstvu. Med drugimi so jim prisluhnili trboveljska županja Jasna Gabrič, hrastniški župan Miran Jerič in predsednica zasavske območne Gospodarske zbornice Staša Baloh Plahutnik.

Vsi udeleženi v programu so poudarili, da jim je program prinesel obilo novih znanj z različnih področij. Izvedeli so, kako odpreti podjetje, status samostojnega podjetnika ali osebno dopolnilno dejavnost. Dobili so znanja o tem, kako nastopati na trgu, kako se pripraviti na sestanek in ga voditi, kako komunicirati z mediji in drugimi javnostmi, v štirih mesecih dela pa so izdelali tudi temeljit poslovni načrt. Eni ga bodo uresničili prej, drugi malo pozneje, tretji pa so ga začeli uresničevati že tekom programa.

Zasavju se tako v bodoče obeta kar nekaj nove ponudbe, med njimi sadike zelenjave, vzgojene na akvaponičen način, arhitekturni biro, metrsko blago in unikatna oblačila za otroke, hidroponično notranje gojene izbrane rastline in tudi center športne vadbe z igrišči za padel.

»Padel je kombinacija skvoša in tenisa,« je povedal Bojan Kovačič iz Trbovelj, ki je v okviru programa PVSP razvijal poslovni načrt za vzpostavitev športnega centra s programom za fitnes zaprtega tipa in igrišči za ta šport, ki je v Evropi trenutno v porastu. Kot je povedal, nameravajo znotraj projekta postaviti kar tri taka igrišča v Kopru in Ljubljani, dve pa v Trbovljah, kjer lokacijo še izbirajo. Med možnimi je tudi področje bivše Strojne tovarne Trbovlje.

Eva Koncilija iz Trbovelj namerava v začetku prihodnjega leta trgu ponuditi svetovanje pri sajenju zelenjave, zelišč in sadja v balkonska korita, v programu PVSP pa je imela možnost spoznati kar nekaj podjetnikov, ki se s podobnimi storitvami v Sloveniji že ukvarjajo in je lahko potrebne informacije dobila iz prve roke.

Novi pristopi v podjetništvu in predvsem trženju pa so opremili z novo motivacijo in samozavestjo Egona Škrbca, ki je nameraval zapreti svoje nekdaj uspešno podjetje Grotom, zdaj pa bo z delom, pravi, nadaljeval in je v njem že tudi zaposlil dve osebi.

Novi načini in metode se pojavljajo tudi pri vzgoji rastlin, s čimer sta se že spoprijeli Trboveljčanka Vladislava Narat in Hrastničanka Anja Zdovc. Prav tako Hrastničanka Vesna Rad Nement bo svojo kreativnost v risanju, barvanju in šivanju najverjetneje ponujala z osebno dopolnilno dejavnostjo, v tej obliki že deluje Trboveljčanka Mojca Cerovšek, ki je svojo ponudba izdelave nakita v programu razširila, se bo pa marca naslednje leto razširila tudi njena družina, saj takrat pričakuje svojega drugega sina. Gregor Medvešek je v okviru PVSP že odprl s. p., saj je za izdelavo spletih strani in spletnih aplikacij že pridobil tudi svoje prve stranke. Dejan Smuk pa bo moral pred zagonom spletne prodaje specialne opreme za hišne ljubljenčke pridobiti še nekaj certifikatov, kar je spoznal v PVSP, kjer je pridobil še vrsto drugih specifičnih znanj za področje, na katerem namerava delovati. Da je ponudba končnih izdelkov floristike, kot so ikebane in predvsem poročni aranžmaji, v Zasavju slaba, pa je raziskala Tjaša Klopotan, zato jo namerava dopolniti s svojimi storitvami. Lina Skrinjar resno razmišlja, da bo po opravljenem magisteriju na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, odprla v Trbovljah arhitekturni biro. Iztok Grilc in Alen Koprivnjak bosta ponujala prevajalske storitve in tolmačenje, Fazita Hadrovič pa bo v Trbovljah odprla trgovinico z metrskim blagom, v njej pa šivala tudi oblačila in dodatke za otroke.

Precej udeležencev letošnje skupine PVSP se je usmerilo tudi na mednarodne trge. Trboveljčan Marko Sotenšek, ki je v programu razvijal poslovni načrt prodaje lesenega računalnika, namerava s svojo ekipo odpreti podjetje v Angliji ter nato s projektom Swac kandidirati za sredstva prek Kickstarterja. V PVSP je pridobil obilo strokovnega znanja s področja mednarodnega poslovanja in poslovnih stikov. Na mednarodni trg se je usmeril tudi Matej Uduč, ki izdeluje namizne družabne igre v »žepni verziji«. Z eno od teh iger se bo potegoval tudi na mednarodnem natečaju v upanju na prepoznavnost in seveda z željo, da pridobi tudi založnika. Tudi Matic Lenič cilja na mednarodni trg, njegov spletni portal je namenjen ljudem, ki iščejo alternativne vire za delo. Na spletu pa je trgovino z lastno znamko oblačil Urbana omara odprl Jordan Kevin iz Trbovelj in prejel zanje že tudi prva naročila.

Udeleženci programa so delali pod mentorstvom Jerneja Liparja in Jerneja Pangeršiča. Pridobivali so ključna podjetniška znanja in se imeli možnost učiti od uveljavljenih podjetnikov.

Že letos naj bi RRA Zasavje razpisala ponovni program in vanj povabila brezposelne Zasavce, ki imajo podjetniško idejo, nimajo pa morda še dovolj znanja ali samozavesti, da bi jo uresničili. Skupina, ki je sodelovala v tokratnem programu, se strinja, da so v PVSP-ju pridobili vse to, zraven pa še obilo novih poznanstev, poslovnih stikov in specialnih znanj.

Tatjana Polanc Kolander

Inštrument Podjetno v svet podjetništva Hrastnik, Radeče, Trbovlje se izvaja v okviru Programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje v obdobju 2013–2020, instrumenta 5.2.6.: Podjetno v svet podjetništva Hrastnik, Radeče, Trbovlje (PVSP HRT), ki ga financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prejšnji članekPredstavili so se na sejmu
Naslednji članekDva dni poslovnih sestankov