V letošnjem juniju so v Srednji šoli Zagorje organizirali srečanje nekdanjih dijakinj in enega dijaka, ki so leta v 1967 zaključili šolo za poklic kuhar in natakar. Uvodoma je navzoče pozdravila ravnateljica šole Aljaša Urbanija in navzočim predstavila zgodovino šole in spremembe, ki so zaznamovale 50-letno obdobje srednjega šolstva v Zagorju ob Savi.
Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju ob manjši pogostitvi. Nekdanje dijakinje in dijak so si ogledali tudi prostore in specialno učilnico za praktični pouk kuharstva. Skupaj so obujali spomine na obdobje svojega šolanja.

Pred 50 leti je gostinska šola v Zagorju začela izobraževati dijake v programu triletne strokovne šole. V kuharski razred se je vpisalo 22 dijakinj, ki so izobraževanje vse uspešno zaključile. Ravnateljica šole je bila tedaj Lina Zore, razredničarka pa vsa tri leta Tončka Klembas in z njo dijakinje še vedno ohranjajo stike in imajo nanjo lepe spomine. Izobraževanje je bilo razdeljeno na tri mesece teoretičnega pouka na šoli in praktičnih vaj, osem mesecev prakse v kuhinjah in en mesec počitnic. Dijakinje so prakso opravljale na različnih koncih Slovenije. Tiste, ki so bile doma blizu prevoznih sredstev, so se dnevno od doma vozile na prakso, ostale pa so poslali na različne kraje. Praksa je potekala v restavracijah, gostilnah, internatih, domovih, v toplicah, na letališču Brnik, na morju ali v planinskih kočah. Imele so zagotovljeno hrano in stanovanje – žepnina je bila minimalna, če sploh. Nadrejeni takrat niso bili nič kaj prizanesljivi, dijakinje so bile kar dobra nadomestna delovna sila. V letih, ko so zaključile šolo, je bila vsa prehrambena industrija v razcvetu. Sindikati so poudarjali pomembnost prehrane za uspešno storilnost in zdravje delavcev. Množično so odpirali menze, obrati družbene prehrane, odprli so številne vrtce, v šolah so posodabljali kuhinje za pripravo toplih malic in kosil za podaljšano bivanje. Skoraj vse dijakinje so se zaposlile v podobnih obratih, le ena sošolka je z možem gostilničarjem zvesta tradiciji. V šolo so prišle iz Stoperc pri Ptuju, Radeč, Zidanega mosta, Klenovega, Brezna, Brdc, Hrastnika, Trbovlja, Zagorja, Čemšenika, Izlak, Podkuma, Podlipovice, Prapretna.

V imenu generacije 1967 je nekaj o načinu izobraževanja tedaj zbranim povedala Lucija Žagar.

ZT

Prejšnji članekSporno okoljevarstveno dovoljenje za predelavo plastičnih odpadkov
Naslednji članekNa Kleku kuhali golaž