ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Obrezano drevje zgrozilo oblast

»Dober arborist opravlja delo skoraj brez motorne žage, saj ve, da se debelejših vej nad 10 centimetrov premera ne sme odstranjevati, ker so poškodbe ob tem za drevo prevelike.« Tako pravi dr. Lena Marion iz podjetja Tisa, ki v Ljubljani skrbi za drevesa. Navedli pa so jo v obvestilu, s katerim je 19. aprila Občina Trbovlje opozorila javnost. Obvestilo se nanaša na obrezovanju starih dreves v bližini lovskega gradiča, ki so ga naročili stanovalci tamkajšnjih blokov in izbrali tudi izvajalca. Stanovalci so tudi lastniki površin, na katerih drevesa rastejo.
Na Občini Trbovlje so v izjavi za javnost obrazložili, zakaj tak pristop po njihovem mnenju ni pravilen in med drugim zapisali: »Gre za iznakaženje in uničevanje dreves. Drevesa so in bi morala biti pomembna mestna prvina, ki prispeva k identiteti kraja in zagotavlja kakovost vsakdanjega življenja ter povečuje vrednost mestnega okolja. Vsako drevo je pomembno in zato zahteva posebno skrb ter obravnavo. Drevesa je potrebno redno in strokovno obrezovati, saj s tem zagotavljamo, da je drevo zdravo in varno. … Stanovalci so k obrezovanju pristopili samostojno, skrajno neprimerno in s tem uničili nekdaj bogati krošnji obeh dreves. Smo izredno zgroženi in žalostni zaradi posledic nepremišljenega dejanja, ki meče slabo luč na celotno skupnost. Občina Trbovlje žal nima pravice posredovati na tujem zemljišču kot so zemljišča, ki so v skupni lasti stanovalcev ali ob stanovanjskih hišah. Lahko pa na takšna nedopustna dejanja opozarjamo. Občina Trbovlje je za namene strokovnega in sistematičnega urejanja zelenih površin, ki so v lasti občine, lansko leto pripravila kataster zelenih površin, ki je osnova za letošnje urejanje teh površin. Hkrati pa v prvem tednu maja pripravljamo izobraževanje za vse tiste, ki skrbijo in urejajo občinske zelene površine ter za upravnike stanovanj.«

Po mnenju Občine Trbovlje naj bi obrezovanja dreves opravljali usposobljeni arboristi, ne pa vsakdo, ki ima izpit za delo z motorno žago.

ZT

Isti avtor