Sončna ura je ena izmed prvih priprav, ki jih je uporabljal človek in je najtočnejše naravno merilo časa. Uporabljali so jo že Babilonci in Egipčani, imamo pa jo tudi v mestnem parku Trbovlje in predstavlja enega izmed njegovih dominantnejših elementov.

Uro je ustvaril Bojan Frantar, kulturni delavec in edini v Sloveniji, ki obnavlja in izdeluje sončne ure. Mestni park sončna ura krasi od leta 2003. Letos so se lotili obnove skulpture, saj je bila popravljena oziroma ponovno dodana senčna palica, ki je manjkala, vendar je pomemben element za kazanje časa.  Poleg sončno-časovne skulpture je postavljena še tabla z navodili za branje sončne ure, kajti na njej so kar štiri sončne ure in analemna osmica s koledarjem. V zadnjih dneh so uro še očistili in prenovili ploščo pod njo. »Posebnost mestnega parka sedaj v vsej svoji veličini služi učenju, spoznavanju ali pa zgolj občudovanju priprave, ki jo ljudje za merjenje časa uporabljajo že stoletja in še dlje,« so zapisali v sporočilu za javnost na Občini Trbovlje.

Unikatna sončna ura, ki krasi mestni park, je postavljena na delu, ki je odprt po osi vzhod- zahod in ima zato idealno lego za postavitev sončne ure. Ker je trboveljska dolina obdana s hribovjem, ura ob enakonočju kaže od približno 8.30 do približno 17. ure, seveda, poleti nekaj več, pozimi pa manj. Prav tako ura združuje preteklost s sedanjostjo, torej nekdanje pokopališče s sedanjim mestnim parkom. Oblikovana je namreč tako, da lahko učencem in dijakom pomaga pri učenju geografije, kamnita skulptura v mestnem parku je umetniško arhitekturna posebnost v Trbovljah, hkrati pa ura, ki odmerja čas vsemu in opozarja tudi na minljivost. Kaže čas za nazaj in naprej in ju na simbolni ravni spaja.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje