Občina Zagorje ob Savi se je lotila obnove stare parne lokomotive, katere pisk je bil v Zagorju do junija 1992 del vsakdana. Lokomotiva je bila del vlakovne kompozicije, ki je od leta 1866 prevažala premog po železniški progi od Toplic do železniške postaje, nazaj do rudnika pa so vozili les za jamsko podgradnjo in drug material.

Zadnja parna lokomotiva, s katero se je prevažal izkopan premog, ki je postavljena ob regionalni cesti, pred nakupovalnim središčem Spar, je del zagorske dediščine preteklosti. Skozi leta jo je načel zob časa, zato je potrebna prenove. V sklopu del bodo izvajalci opravili peskanje lokomotive, varjenje, zamenjali bodo poškodovano pločevino, nanesli temeljno barvo in lokomotivo prepleskali s pokrivno končno barvo.

Izvajalec prenove je podjetje Granos iz Šmartnega pri Litiji, družba, ki uspešno izvaja prenove eksponatov tako v Železničarskem muzeju v Ljubljani kot v drugih muzejih, npr. v Pivki, Sežani in v drugih krajih.

Naložba je vredna 19.800 evrov, Občina Zagorje bo od Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja za obnovo prejela 9.199 evrov.

Savus

Foto: Občina Zagorje ob Savi


 

Prejšnji članekRegionalni dnevi 2023
Naslednji članekPunce v jami, tretjič