Danes, v četrtek, 11. marca, mineva 60 let od največje rudniške nesreče, ki se je 11. marca 1961 zgodila v rudniku Zagorje. Ob enih ponoči je v jami Kotredež eksplodiral metan, pri tem pa je življenje izgubilo 13 rudarjev, ki so bili takrat na delu v nočni izmeni.

Trinajst žrtev

Oči so za vedno zaprli Albin Bajda, Sulejman Dizdarević, Rudolf Frim, Alojz Gasior, Seid Kadić, Miroslav Knežević, Slavko Knežević, Franc Marn, Jože Mlakar, Karel Novak, Rafael Romih, Franc Sladič in Franc Zidar.

Nesreča

V nočni izmeni na polju G jame Kotredež je pri odstreljevanju premogovnega sloja na širokočelnem odkopu eksplodiral metan. Od 14 rudarjev, ki so bili prisotni v jami, jih je 12 umrlo na kraju nesreče, eden pa je preminil dan kasneje v trboveljski bolnišnici. Za edinega preživelega rudarja, Milana Čučka, se je tragedija ob eksploziji šele dobro začela. Po urah, preživetih v jami, preden so reševalci prišli do njega, se je pridružil reševalni ekipi pri iskanju ostalih preživelih, za katere se je izkazalo, da jih ni.

Žrtev bi lahko bilo še več

Viri pričajo, da je prejšnje noči v rudniku delalo 23 ljudi, za usodno izmeno pa jih je bilo po naključju pripravljenih manj – prvotno 16, vendar je bil Lado Polak na bolniškem dopustu, Jaka Barvar pa je tistega dne postal oče in je zato ostal doma. Če bi šlo vse po načrtih, bi bilo število žrtev najbrž še višje.

Pogreb

Naslednji dan so za trinajst preminulih rudarjev pripravili pogreb. Sprevoda, ki je potekal od Delavskega doma Zagorje, kjer so nekaj časa stale krste, do pokopališča, se je udeležilo več kot 10.000 ljudi (po nekaterih zapisih celo 20.000), ki so se prišli poklonit spominu na pokojne »kumarate« in izreči besede podpore in sožalja njihovim svojcem. Ob sprevodu so zaigrali trije rudarski pihalni orkestri, med žalujočimi je bilo tudi 300 uniformiranih rudarjev iz vseh koncev Jugoslavije.

Delo so nadaljevali

Čeprav je nesreča pretresla celotno Zagorje, se delo v rudniku ni ustavilo. Že približno uro po eksploziji je v drugi del rudnika na delo odšla naslednja izmena rudarjev.

Poklon po 60 letih

Danes, 60 let kasneje, je Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje, ki ohranja rudarsko dediščino, ob zadnjem počivališču in spomeniku nesrečnih rudarjev pripravilo krajšo slovesnost, ki je zaradi epidemioloških razmer potekala nekoliko skromneje in v manjšem obsegu, kot bi jo pripravili sicer. Umrlim rudarjem sta se poklonila tudi župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in direktor občinske uprave Tadej Špitalar, ki sta k spominskem obeležju položila cvetje.

Savus

Foto: Občina Zagorje