V organizaciji Srednje šole Zagorje in Planinskega društva Zagorje se je 33 pohodnikov udeležilo že pete prireditve Objem zagorske doline. Tokrat ni bilo veliko hoje, zato pa je bil pohod kulturno in kulinarično obarvan.

Pohod so začeli pri Čebelarskem domu na Izlakah, kjer jim je čebelar Franci Lazar povedal marsikaj zanimivega iz življenja čebel, se z njimi sprehodil po učni poti in na ogled postavil čebelnjak.

Predsednik KS Izlake Sašo Vučko jim je odprl vrata grajske kapele. V tišini, ki se spodobi za tak kraj in v spoštovanju do tistih, ki so našli (pa tudi izgubili) svoj zadnji dom v grobnici pod tlakom, so prisluhnili  dijakinji Neži Pirnovar in njeni izvedbi pesmi Aleluja.

Da imajo na šoli kar nekaj glasbenih talentov, je dokazala tudi Patricia Letica. Izlaški župnik Janez Mihelčič ji je omogočil, da je s svojimi prsti oživela več kot 250 let stare Janečkove orgle. Mogoče so tako  v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata prvič zadoneli akordi pesmi Vse najboljše.

Hrani za dušo so dodali tudi hrano za telo in dušo. Na šoli že vrsto let promovirajo lokalne pridelovalce hrane. Tokrat pa so jih tudi obiskali. Seveda  je predstavitvi kmetije Sešlar in kmetije Ule sledila degustacija njihovih proizvodov in tudi bližnjega soseda Mlinarjevega sina. Pri tem je organizatorje finančno podprl Inštitut za afriške študije, ki sodeluje v projektu GEGL.

Pot, ki se je končala pri Prašnikarjevi piramidi, prvemu spomeniku na Kranjskem, posvečenem Janezu Vajkardu Valvasorju, in s pogledom na nekdanji hotel Medijske Toplice, so pohod zaključili z mislijo: »Se bo kdaj spremenil naš odnos do (lokalne) naravne in kulturne dediščine? Moramo najprej vse uničiti, da spoznamo, kaj smo imeli?«

Zdenka Resnik

Foto: arhiv SŠ Zagorje