Člani Društva invalidov Hrastnik so se v soboto, 17. junija, odpravili na letno ekskurzijo. Tokrat so za cilj svojega popotovanja izbrali hrvaško Podravino. Že pri odhodu z avtobusom s hrastniške tržnice jih je preplavilo prijetno vzdušje v veselem pričakovanju, kaj jim bo prinesel dan.
V Varaždinu so si najprej ogledali lepo urejeno pokopališče, ki svojemu namenu služi že od poznega 18. stoletja, današnjo obliko pa je dobilo na začetku dvajsetega, ko ga je začel urejati Herman Haller in tam po vzoru Schoenbrunna zasadil oblico zelenja, ki lepo dopolnjuje velike družinske grobnice.

Nato so se sprehodili proti starem delu mesta, ki je nastalo v 12. stoletju. Zgrajeno je bilo kot nižinska utrdba na križišču starih prometnih poti v okolici Drave. V 16. stoletju je postalo pomembno zaradi obrambe pred Turki, ki so hoteli proti Štajerski. V tem času so okrog utrdbe zgradili obrambne nasipe, mesto pa obdali z vodnim kanalom. Pred leti lepo obnovljena trdnjava je danes sedež varaždinskega mestnega muzeja.

Ob vodenem ogledu mesta so si hrastniški izletniki ogledali še mestno hišo, glavni trg in domovanje angelov, ki so značilni za mesto in naj bi ob prihodu vsakega prišleka sedli na njegovo ramo ter ga v času bivanja v Varaždinu tudi varovali.

Pot jih je nato vodila v mesto Ludbreg, kjer so se tudi ustavili in okrepčali. Ludbreg je majhno mestece z bogato zgodovino, znano pa je predvsem kot versko središče. Pot so nadaljevali v Koprivnico, kjer so imeli kosilo.

Najbolj nestrpno pa so pričakovali srečanje z »Gruntovčani«, liki iz znane nanizanke izpred let, ki se je člani društva še kako dobro spominjajo. V Sigetecu so jih sprejeli predstavniki KUD Gruntovec, oblečeni v kostume priljubljenih junakov in jih v svojem narečju popeljali po vasi. Nekdanja prizorišča snemanj imajo danes popolnoma drugo obliko, stoji le še ena hiša iz tistih časov. Po ogledu vasi so Hrastničane povabili v kulturni dom, kjer so jim zaigrali epizodo »Gruntovčanov«, po predstavi pa jim je hišni ansambel zaigral še nekaj pesmi. Navezali so stike s člani Društva invalidov Peteranec, prav tako so padle obljube o gostovanju kulturnega društva v Hrastniku prihodnje leto.

Prevzeti nad gostoljubjem domačinov so  še celo pot domov zadovoljni premlevali o prijetnem doživetju.

MT