torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Obiskali Beograd

Člani zasavskega društva seniorjev menedžerjev in strokovnjakov so se 14. septembra že v zgornjih jutranjih urah z avtobusom odpeljali proti Beogradu. Najprej  so si s krožno vožnjo ogledali znamenitosti mesta. Zapeljali so se na Dedinje do muzeja 25. maja in Hiše cvetja. Ogledali so si pravoslavno cerkev  Sv. Save in se čez Trg republike z zveznim parlamentom, mimo mestne hiše in narodnega muzeja odpeljali na Kalamegdan, od koder se razprostira izjemen  pogled na mesto. Sredin večer so zaključili na Skadarliji ob dobri srbski kulinariki in glasbi.
V četrtek so nadaljevali s potepanjem po mestu. Ogledali so si Novi Beograd in nadaljevali vožnjo do vzpetine Avala, visoke 511 m. Z avalskega stolpa, visokega  204,5 metra, so uživali v razgledu na mesto in okolico. Predel je zaščiten kot krajinski park. Na njenem vrhu je bil včasih grad Zrnov, ki so ga porušili Turki. Na njegovem mestu so leta 1938 postavili mavzolej, spomenik neznanemu junaku, ki je delo priznanega akademika  in  kiparja Ivana Meštroviča. Ob vrnitvi v mesto, so se sprehodili po tržnici.

Beograd je mesto z zelo burno zgodovino. Je eno najstarejših mest v Evropi. Okoli 300 let je bilo mesto pod Turki. Beograd ima res veliko znamenitosti. To so ulice, trgi, javni vodnjaki (skupaj jih je 39), fontane (teh je 18), parki (kar 65 jih lahko naštejejo), stavbe, trdnjava in cerkve, spomeniki (192) ter druge kulturne ustanove (34 kulturnih ustanov, dve državni univerzi, 280 osnovnih in srednjih šol, veliko zanimivih muzejev) in več kot 1000 športnih objektov. Danes živi v Beogradu uradno dva milijona prebivalcev, neuradno pa  mnogo več.

Udeleženci izleta so tako Beograd ob dobrih opisih in poznavanju vodnice spoznali tudi z vidika turističnih znamenitosti in življenjskih navad Beograjčanov. Te še vedno temeljijo na druženju, dobri hrani, pijači in zabavi.

Mnogi od izletnikov so se z nostalgijo vrnili v čase poslovnega sodelovanja v srbski prestolnici in lepih trenutkov, ki so jih preživeli v tem izjemnem mestu.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor