Gledališka skupina deluje neprekinjeno v okviru Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku že od leta 2003. Predstavlja nekakšno naslednico gledališke dejavnosti na Dolu, začetki le-te pa segajo v sredino prejšnjega stoletja (od leta 1960 dalje). Skozi različna obdobja se je število članov gledališke skupine spreminjalo. Do sedaj je bilo v delo gledališke skupine vključenih 31 članov, trenutno pa je aktivnih 11 članov. Od svojega nastanka je gledališka skupina odigrala skupno 15 različnih iger, med katerimi prevladujejo komedije. Dva člana gledališke skupine sta tudi prejemnika visokih priznanj za vlogo v amaterski gledališki predstavi – Mile Plahuta je prejel priznanje za vlogo duhovnika v predstavi Nune.com leta 2009, Marija Hafner pa za vlogo tašče v predstavi Nepričakovan obisk leta 2017.
Mentor gledališke skupine je Jure Aškerc, ki je trenutno zaposlen na kirurški kliniki UKC Ljubljana. Član gledališke skupine je postal leta 2007. Začel je kot amaterski igralec v gledališki skupini, mentor pa je postal leta 2011. Ukvarja se predvsem s pisanjem in prirejanjem iger ter režiranjem predstav, občasno pa vskoči tudi kot igralec. Osem let je bil tudi predsednik KD Svoboda Dol pri Hrastniku. Za uspešno vodenje KUD Svoboda Dol pri Hrastniku in za delo v gledališki skupini je leta 2013 prejel priznanje zaslužni krajan, ki ga podeljuje krajevna skupnost Dol pri Hrastniku.

Do sedaj je napisal štiri avtorske gledališke igre – Nune.com, Vstajenje, Pristna naša in Nepričakovan obisk. Po njegovi oceni je komedija Pristna naša njegova najlepša predstava. Predstavlja kostumsko, scensko in dramaturško lepo dodelano komedijo, ki se je vtisnila v spomin mnogim gledalcem.

»Gledališka skupina z leti napreduje v svojem celostnem razvoju, tako na področju praktične uporabe prostora, elementov na odru kot tudi dramaturgije. Če smo začeli povsem amatersko, z majhnimi premiki, smo sedaj že nekoliko čez sredino in se počasi, a vztrajno bližamo vrhu, ki ga lahko amatersko gledališče doseže,« je o razvoju gledališke skupine povedal Aškerc, »poskrbeli smo tudi za strokovna izobraževanja članov skupine. V začetku julija sta se dve članici udeležili na celotedenskega izobraževanja v Kopru pod vodstvom priznanih slovenskih igralcev Jaše Jamnika in Gorazda Žilavca

Skupina se vsako leto udeleži Linhartovega srečanja. Aškerc pravi, da s tem pokažejo pripadnost amaterskemu gledališču. Gledališka skupina KD Dol pri Hrastniku je dejavna tudi na humanitarnem področju. Do sedaj so sredstva zbirali za dolsko podružnico OŠ NHR Hrastnik, za humanitarno medicinsko odpravo v Zambijo, pomagali pa so tudi Hrastničanu Žigi Feletu, ki mu življenje otežuje bolezen nevrofibromatoza tipa II.

Jure Aškerc je spregovoril tudi o prihodnosti skupine: »Z nekaj truda, volje in moči, ki jo imamo in vzdržujemo, bomo stvari nadgrajevali. Vestnost članov skupine, medsebojna podpora in pomoč, to je ključ, ki odpira mnoga vrata. V prihodnosti vidim gledališko skupino na Dolu razširjeno, z obogateno in širšo gledališko dejavnostjo, ki bo vključevala tudi mladino. Naš cilj je razviti del ekipe, ki se bo ukvarjal s plesom, in da bodo naši skupni projekti in na koncu predstave vrhunske.«

Trdo delo se jim obrestuje. V ponedeljek, 3. julija, je občina Hrastnik praznovala svoj praznik. Na slavnostni prireditvi je gledališka skupina KD Dol pri Hrastniku dobila bronasto priznanje Občine Hrastnik za odlično delo na kulturnem področju. V imenu gledališke skupine je priznanje sprejel mentor Jure Aškerc.

JZ