V Firencah se je 12. maja leta 1820 rodila Florence Nightingale, medicinska sestra in utemeljiteljica zdravstvene nege. Sodelovala je pri načrtovanju številnih bolnišnic ter napisala priročnik za medicinske sestre.
Medicinske sestre so velikokrat glavna, v nekaterih primerih tudi edina skupina zdravstvenih delavcev, ki zagotavlja osnovno zdravstveno varstvo. Ta dan se spominjamo vseh dejanj, ki so jih medicinske sestre naredile za družbo. V splošnem velja, da so medicinske sestre velikokrat premalo plačane, njihova služba pa je težka in stresna.

Za področje zdravstvene nege se dijaki izobražujejo tudi v Zasavju, v Srednji šoli Zagorje. Ta bo zato 12. maja izvedla delavnice, na katerih bodo občanom merili krvni tlak, krvni sladkor in holesterol. Potekale bodo od 9. do 12. ure v prostorih Srednje šole Zagorje in na zagorski tržnici, od 9. do 11. ure pa tudi v Domu starejših občanov Izlake.

Od 9. do 15. maja poteka tudi teden Rdečega križa Slovenije, ki je  letos  še posebej slovesen, saj obeležuje 150-letnico delovanja te organizacije na slovenskih tleh.

ZT