Za naziv Zasavka oz. Zasavc leta so letos nominirani dr. Maša Jazbec, Branko Potočan, Tina Šantej, in Janez Vidmar. Kaj Zasavskih pet poreče na tak izbor? So kaj ponosni na Zasavke in Zasavce, ki dosegajo vrhunske uspehe tako v Sloveniji kot po svetu?

Jože Čibej, predsednik KS Tirna, Zagorje

Nominiranje posameznikov je vsekakor težak posel, tako, kot je vsak izbor za »naj«…, saj imajo vsake oči svojega malarja, prav tako pa so tudi interesi različni. Osebno menim, da je vsaka nominacija uspeh zase. Pravilno se mi zdi, da so tokratni nominiranci iz različnih sredin in so to osebe, ki uspešno predstavljajo naše tri doline v Sloveniji in širše. Moj glas pa bi šel Tini Šantej, učiteljici leta, saj je skrb za pravilno in uspešno delo v šoli, ki izobražuje in vzgaja, tisti temelj, ki omogoča, da bodo naši zanamci dostojni in ponosni ljudje.


Nika Jurše, predsednica KS Alojz Hohkraut, Trbovlje

V čast in veselje mi je, da lahko javno čestitam vsem nominiranim, ki so dokazali, da je z vztrajnostjo in močno voljo mogoče priti do začrtanih ciljev. Ponosna, da so med nami Zasavci, ki naše kraje predstavljajo v najboljši luči, tako v Sloveniji kot po svetu. Le tako naprej!

 


Simona Jeraj, predsednica KS Rudnik, Hrastnik

Naziv Zasavc leta bo vsekakor šel v prave roke, saj so kandidati dobri, izjemni. Rdeči revirji, črno, rudarsko Zasavje in ostali neusmiljeni pogoji so jih izoblikovali in jim uspeh takorekoč položili v zibelko. Želim si in upam, da bi vsi Zasavci upali stopiti iz povprečja, tako kot nominiranci in tudi ostali uspešni Zasavci, da bi to rudarsko Zasavje postalo slovenska Silicijeva dolina.

 


Jože Gregorčič, predsednik KS Boben-Čeče

Vsak »taprav« Zasavc mora biti in tudi je ponosen na svoje sorojake, ki uspejo v športu, gospodarstvu, kulturi in seveda tudi na drugih področjih. Še lepše je, če poznamo človeka, ki mu uspe doseči svoje cilje v življenju. Sigurno je v Zasavju še več takšnih ljudi, ki si zaslužijo biti nominirani, pa jih okolica ne prepozna, oziroma se ne želijo izpostavljati.

Vsak izbor, pohvala ali priznanje širše skupnosti posamezniku pomeni obvezo in še večji motiv za nadaljnje delo. Sam sem iz Hrastnika in seveda bom navijal za Branka Potočana.


Ervin Renko, predsednik KS Dobovec, Trbovlje

Kot opažam, gre za multidisciplinaren izbor, tako po stroki kot geografskem poreklu kar samo potrjuje, da so (smo) Zasavčani iz pravega testa. Vsak si zasluži nagrado, vsak na svojem področju, kjer so se izkazali.

Skupno vsem je, da tovrstni dosežki pomenijo dobrobit za lokalno okolje in širom naših meja. Ker tudi sam nisem lokalno omejen, sem še toliko bolj ponosen, ko slišim da je Zasavcu spet uspelo. In ni jih malo, mogoče je preživeta gospodarska kriza pravzaprav priložnost, da se zavemo svojih korenin in se pričnemo povezovati na vseh področjih od kulture, športa izobraževanja in gospodarstva. Cenjeni nominiranci to že počnejo in so nam vzor z vsem spoštovanjem.