Pogovor z Matejem Šurcem je v hrastniški knjižnici vodil Erik Valenčič, ki je predstavil tudi svojo knjigo Sence ne gorijo. »Moja knjiga – Prevarana Slovenija, govori o preteklosti,« je dejal Šurc, »Erikova pa o prihodnosti.« Na začetku je razložil tudi naslov knjige. »Delovni naslov je bil Domoljubje naprodaj, Spomenka Hribar je predlagala Zlorabljena Slovenija, a se nam je zdel preveč hud, zato sem predlagala nekaj podobnega …« Pravzaprav je to nadaljevanje trilogije V imenu države, kjer je bil soavtor. Prve tri so bile kar hitro pozabljene; ljudje neradi govorijo o neprijetnih zadevah. Vendar avtor meni, da je po 25 letih že čas, da se nekatere stvari razčistijo. To je bil glavni namen knjige. Spomnil je, da so nekateri novinarji že 1991. leta začeli prikazovati akterje trgovine z orožjem, a so jih utišali. Šurc je poudaril, da  njegova raziskovanja temeljijo na prvih dveh knjigah Matjaža Frangeža, ki je moral zaradi pritiskov oditi. Materiale je zbiral več let in delal tudi ponoči. Odkril je, da lahko dobi tajne podatke v celoti, če so bili kdaj že delno objavljeni. Vpletenih je bilo mnogo ljudi na vseh ravneh, zato so drug drugega ščitili. Čeprav je zadeva zastarala, ima spravljenih več kot 10.000 dokumentov. Tožilstvo je imelo na mizi vse dokaze, pa so jih zavrgli. Tisti, ki se najbolj hvalijo z desetdnevno vojno, so skušali uvesti ustaški režim. Valenčič jih je razkrinkal v TV dokumentarcu in zato nosi posledice. Vendar se ne boji. Rekel je, da nas ne sme biti strah, kadar je treba kaj razkriti. In navedel primer, ko si je soproga ubitega moža več kot 20 let prizadevala, da je prišel primer na tožilstvo. »Tudi če storilci niso bili obsojeni, je moralna zmagovalka in za vzor ostalim, ki imajo še veliko povedati,« je poudaril.
Pogovor se je dotaknil tudi beguncev, Islamske države,  novinarstva, … Pravkar se je vrnil z Bližnjega vzhoda, od koder ves čas poroča. Glede beguncev ne more verjeti, kako negativen vpliv imajo mediji, ki ves čas nekaj strašijo. Ne povedo pa, da smo jim mi poslala orožje, zaradi katerega zdaj bežijo. »Te lokalne tabuje je treba razbiti …«

Oba gosta sta bila vesela obiska in razprave, ki je obiskovalci kar niso hoteli končati. Dobila sta potrditev, da sta na pravi poti.

Fanči Moljk