Po novem mora samostojni podjetnik, ki želi prenehati z dejavnostjo, o tem 15 dni prej obvestiti Ajpes. To lahko stori prek spletne aplikaciji OOPS (oddaja objav poslovnih subjektov), po elektronski pošti objava.prenehanja@ajpes.si ali osebno na izpostavi Ajpes ali točki Vem. Na tej točki lahko overi izjavo tudi lastnik objekta, ki samostojnemu podjetniku dovoljuje poslovanje na svojem naslovu. Overitev ni potrebna, če izjavo oddaja državni ali občinski sklad, ki je pristojen za stanovanjske zadeve.
V Poslovnem registru Ajpesa lahko tudi vsakdo brezplačno poišče, ali je določena pravna ali fizična oseba ustanovitelj oziroma družbenik v poslovnem subjektu in pri katerem. Razlika je v tem, ali se v poslovnem subjektu išče ustanovitelja ali družbenika, ki je fizična oseba ali pravna oseba. Fizično osebo se išče po osebnem imenu in matični številki, osebnem imenu in davčni številki ali osebnem imenu in naslovu prebivališča, pravne osebe pa po firmi, matični ali davčni številki.

Od oktobra so na spletni strani Ajpes na voljo tudi vsi sklepi, izdani v postopkih registracije samostojnih podjetnikov in drugih vpisov samostojnih podjetnikov v Poslovni register Slovenije.

Prejšnji članekVrani pojedli Zagorjane
Naslednji članekMandarine za invalide