Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu bomo januarja in del februarja objavili sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa bomo dodali še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Zasavje v trboveljski občini.

Krajevno skupnost Zasavje bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Dejan Debelić, člani sveta KS pa so še Eli Ceglar, Boštjan Bizjak, Mateja Jere Mrak in Urška Cilenšek.

Pod cesto teče Bevščica, ki se pri Sušniku pridruži Trboveljščici. Nekdaj je na križišču nasproti trgovine in mesnice, pa prepoznavne pekarne, stal kulturni dom Svoboda Zasavje. V njem so imeli tudi kino, ki so ga radi obiskovali vsi Trboveljčani. Danes ni v kraju ne kina, ne trgovine, ostali so le še prostori pekarne. Krajevna skupnost obsega še del Vodenske ceste, Kolodvorsko cesto, Zasavsko cesto in naselje Ob železnici.

V kraju sta železniška postaja in cementarna, ki je v letih delovanja pustila svojevrsten pečat. Najvidnejši je slavolok, ki ga je zgradila, da bi zaščitila promet, saj je nad njim v cickah tovorila lapor. Krajani so ponosni tudi na naravni park Špicberg, do katerega vodi nekaj urejenih stez, in je bil nekdaj prepoznaven po pečini, na kateri je stala skulptura gamsa.

Zdaj Špicberg pohodnikom ponuja krožno pot, značilno predvsem po kraškem rastlinstvu, z njega pa lahko nadaljujejo pohod tudi na Klek. In tam so v zadnjih letih postavili znameniti kip rudarja Prometeja.

Krajani so ponosni tudi na Mitovškov slap, okrog katerega pomladi zacveti tisoče zvončkov. Devet metrov visok slap je ob Zasavski cesti malo pred odcepom za Trbovlje (če prihajate iz zagorske smeri). V goščavi nad njim je še slapišče in dva manjša slapiča, ki se v vsej lepoti pokažejo v bolj deževnih obdobjih. Slap je ime dobil po nekdanji mitnici. Malo naprej od tega slapa je ribogojnica.

V KS Zasavje imajo okrog tri kilometre javnih poti. V kraju je dejavna krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Ernest Koželj.

MD in TPK

Foto: arhiv Savus