Skupščina Združenja borcev za vrednote NOB Trbovlje je na letni seji na mesto predsednice znova izvolila Marijo Govejšek. V aprilu so bili člani soorganizatorji pohoda na Čebine, udeležili so se dveh zborov članov borcev krajevnih organizacij ter predstavitve knjige Junak. Bili so na pohodu na Sveto Planino in na Nanosu, predstavnica Mari Govejšek pa je nagovorila udeležence na slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju, ki je bilo v sredo, 26. aprila, v Delavskem domu Trbovlje.

Delegatska skupščina organizacije je na letni seji potrdila obdobno poročilo za leto 2022 in načrt dela za preostanek letošnjega leta. Delegatke in delegati so po nedavnem odstopu predsednika Bogdana Šteha izvolili novo vodstvo. Na mesto predsednice so imenovali nedavno vodjo organizacije Marijo Govejšek, na mesti podpredsednikov pa Ljuba Cvara in Primoža Siterja.

Najprej nekaj besed o proslavi na Čebinah. Čebine so bile letos mnogokrat omenjene, celo v parlamentu. Kaj hočemo, prijetna vasica nad Trbovljami še vedno obstaja, Barličeva hiša pa je vse večkrat obiskana. Tokrat je bila z nami ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Zgodovine se ne da izbrisati.

Na povabilo učencev OŠ Ivana Cankarja smo se udeležili predstavitve knjige Junak, ki govori o življenju v času generala Maistra. Avtor zgodovinskega romana Junak je petnajstletni Andraž Babšek, ki je za delo prejel prvo nagrado natečaja knjižne založbe Kulturnega centra Maribor.

Tudi soboto, 22. aprila, smo prijetno preživeli. Tokrat na Sveti Planini in sicer pred Domom Pod Javorjem – nekoč Dom trgovskega podjetja 1. junij. Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje je pripravilo pohod od Kleka do doma 1. junija, kjer je bil tudi zbor veteranov in domoljubov v počastitev državnega praznika dneva upora proti okupatorju. Že dolgo se pri tem domu ni zbralo toliko soborcev, prijateljev, tovarišev, ki so obudili spomin na vojne, ki predstavljajo pomembne dogodke naše polpretekle zgodovine. Vsi udeleženi so se prijetno počutili na tem prizorišču. Topel je bil sprejem in pozdrav sedanjih lastnikov. V četrtek, 27. aprila, pa smo se odpravili na pohod na Nanos.

Kar dva zbora članov borcev krajevnih organizacij smo imeli v zadnjih dneh, naš praporščak se je na povabilo Združenja borcev Hrastnik udeležil spominske slovesnosti v počastitev Vitka Pavliča – Gvida v Studencu.

Mari Govejšek

Foto: FB Občina Trbovlje, arhiv Savus