Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu bomo januarja in del februarja objavili sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa bomo dodali še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in objavili v našem tiskanem časopisu. Pa začnimo tokrat pregled z južnih strani občin. Danes je na vrsti KS Podkum v zagorski občini.

Krajevno skupnost Podkum bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Roman Savšek, njegov namestnik bo Branko Zupanc, člani sveta KS pa so še: Aljaž Čop, Simona Škrabanja, Marija (Olga) Gošte, Franc Koznik, Mateja Kos, Tjaša Oblak, Brigita Prošt, Peter Odlazek in Mojca Mlakar.

V Podkumu deluje kar 11 društev, zato je tudi prireditev čez leto precej. Julija pripravijo padeški in podkumski gasilci vsak svojo veselico, Kulturno društvo Podkum poskrbi za prireditve, kot so S pesmijo v pomlad, Večer na vasi, pustovanje in nočni pohod z baklami na Kum. V praznovanja se vključuje tudi podružnična šola, ki pripravi program tudi za proslavo ob krajevnem prazniku. Tega Podkumčani praznujejo 12. septembra v spomin na vrnitev izgnancev leta 1945. Obeležijo ga pred spomenikom žrtvam vojnega nasilja. Za pogostitve na vseh proslavah in prireditvah poskrbijo marljive članice društva kmečkih žena in deklet. Poletje obogatijo koncerti klasične glasbe na festivalu Ursus na kmetiji Medved.

Obiskovalci lahko v Podkumu obiščejo kmečka turizma pri Baronu in pri Bajdi, gostilno Pr’Čop z zbirko starin, kmetijo Dolinšek, na kateri se pasejo bosanski planinski konji, etnografsko zbirko na domačiji Medved, si ogledajo slap Sušjek, lipo na Malem Kumu, naravno okno v Sopoti ali dolino Sopota. Pohodniki se lahko podajo tudi na Nežino pot, ki vodi iz doline Sopota mimo Solzic svete Neže na Kum. Pot je prežeta z legendo o Neži, ki se je odpravila na Kum s kravo, ta pa ji je zgrmela v prepad nad Selami, današnjim Borovakom. Neža se je razjokala, krava pa okamenela. Pravijo, da iz okamenele krave še danes tečejo Nežine solze. Neža je na svoji poti srečala pastirja Jošta in Jerneja, ki sta bežala pred Turki. Ko so ji nad Malim Kumom  pošle moči, so jo ujeli Turki in ji odsekali glavo. Pri kapelici sv. Neže naj bi bili v skali še vidni odtisi njenih drobnih kolen, kamor je ponižno pokleknila, ko so jo Turki kruto kaznovali, ker ni hotela izdati pastirjev.

MP in TPK

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekTisoč pohodnikov na Kumu
Naslednji članekKatarina in Anej zmagala