IPM Essen je največji sejem vrtnarstva, cvetličarstva in vrtnarskih tehnologij v Evropi. In zagotovo ga morajo vsako leto ali obvezno vsakih nekaj let obiskati vsi, ki se poslovno ukvarjajo s to in podobno dejavnostjo.
»Spremljati je treba novosti in razvoj na tem področju, ki ga potem prenašaš na stranke in razvoj okolja na sploh, pravi vrtnarka Damjana Napret Čeperlin z Marnega na Dolu pri Hrastniku, ki rada obišče podobne prireditve.

V Essnu v Nemčiji je razumljivo največ razstavljavcev Nemcev, potem pa so že Nizozemci, ki so na tem področju najbolj močni. Sledijo si razstavljavci iz vse Evrope in sveta, ki nekaj pomenijo v tej panogi. Sejem je idealna priložnost za ogromno vrtnarskih pogovorov.

 

Trendi

Foto: Damjana Napret Čeperlin
Foto: Damjana Napret Čeperlin

In kam gredo trendi? Na kratko: nazaj k naravi. Uporaba obnovljivih virov pri ogrevanju, naraven način vzgoje, naravni pripravki za zaščito rastlin. Biološki produkti s certifikatom pri pridelavi zelenjave, kot tudi cvetja. Ponovna uporaba materiala, recikliranje, varčevanje z vodo. Tudi v cvetličarstvu je trend naraven kot še nikoli. Šopki so videti kot v naravi, malo cvetja in veliko naravnih dodatkov.

Zadnja leta dajejo vsi v Evropi velik poudarek urbanemu vrtnarjenju, zelenim stenam, kar je smiselno pri samooskrbi v večjih mestih. »Po obisku sejma vedno zberem ideje, ki jih poskušam uporabiti v našem okolju. In ugotovim, da smo pri vseh teh trendih v bistveno boljšem položaju. Slovenija nam ponuja najboljše možnosti za naravno vrtnarjenje in samooskrbo,« je še dejala Damjana Napret Čeperlin.

ZT

Prejšnji članekValerija Tišler srebrna
Naslednji članekUkradli mobilca, računalnik, kamero