sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Novi prostori TIC Hrastnik

Občina Hrastnik in Kulturno rekreacijski center Hrastnik sta včeraj uradno odprla nove prostore Turistično informacijskega centra Hrastnik (TIC). Skupaj z Regionalno razvojno agencijo Zasavje (RRA Zasavje) pa se je hkrati svojemu namenu predal še hrastniški del turistično-pohodniške poti Pot Srečno.

Otvoritve se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki se je spustil tudi v hrastniški rudnik.

TIC Hrastnik je zaživel v letu 2018 kot projekt Partnerstva LAS Zasavje in s pomočjo sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Pisarno so imeli doslej v Muzeju Hrastnik, odslej pa bo TIC deloval v na novo urejenih prostorih na tržnici v Hrastniku.

»Ureditev infrastrukture je prvi korak, če želimo razmišljati o razvoju turizma v Hrastniku. Izjemno pomembna je tudi izgradnja identitete prebivalcev oziroma kraja, saj s tem postanemo ponosni na to, od kje prihajamo in tudi sami ponotranjimo, da je Hrastnik lep in vreden tega, da koga povabimo sem. Mi Bohinjskega jezera nimamo, imamo pa sosede, na primer občino Laško, ki imajo močno razvit turizem, zato je pomembno, da se povezujemo. Eden od korakov povezovanja je zagotovo tudi nova pohodniška pot štirih občin,« je ob otvoritvi povedal župan Marko Funkl.

S spremembo lokacije bodo v hrastniškem TIC lahko razširili svojo ponudbo. Domači in tuji obiskovalci lahko odslej v pisarni dobijo turistične informacije, si rezervirajo oglede, kupijo spominke, najamejo kolo ali pa prevzamejo izdelke in pridelke lokalnih ponudnikov. Seveda jih lahko še naprej naročijo tudi preko e-tržnice.

Pomemben del turistične ponudbe bo odslej tudi Pot Srečno. Pot z več kot 40 kilometri povezuje občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Rudarski »kameratšaft« v teh koncih še vedno živi, pot je nastala z namenom  ohranjanja rudarske dediščine. Ob poti pri pomembnih kulturno-zgodovinskih točkah stojijo informativne table, ki obiskovalce seznanjajo z rudarsko zgodovino kraja.

»Vlaganje v turistično infrastrukturo in produkte, kar še posebej velja za novo pot, je edini način za srednje in dolgoročno rast panoge, ki je za našo državo posebnega pomena. Turizem pri nas temelji na tem, kar imamo, kar želimo ohraniti in kar predstavlja našo neverjetno prednost – to je naša narava, naše znanje, gostoljubnost in delovni ljudje. Zasavje dobiva z usmeritvijo v turizem in storitveno industrijo nov značaj. Kraj, ki ga zgodovinsko gledano povezujemo  z rudarstvom, se zdaj usmerja v novo pot,« je usmeritev občine v turizem pozdravil minister Boštjan Koritnik.

K projektu ureditve poti je pristopila tud RRA Zasavje. Martin Šikovec, vodja projekta RAMSAT, o sodelovanju pove: »Na RRA Zasavje preko programa Interreg Europe trenutno sodelujemo v projektu RAMSAT, ki se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, in je namenjen ohranjanju kulturne in naravne dediščine s pomočjo trajnostnega turizma. Zato smo se brez pomisleka odločili, da bomo pri vzpostavitvi rudarske poti aktivno sodelovali. To je tudi priložnost, da se občine s pomočjo takšnih  projektov še bolj povežejo in stremijo k skupnemu razvoju.«

Prvi del otvoritve je potekal na tržnici v Hrastniku, drugi del pa v rudniškem rovu. Gre za del jame, ki si ga občina Hrastnik želi vključiti v turistično ponudbo. V jami je obiskovalce pričakala predstavitev zasavskih jedi, za katere je poskrbel kuharski mojster Lojze Čop iz Gostišča Čop, kjer so pravi ambasadorji zasavske kulinarike.

Glede razvojnih načrtov je v rudniku župan Marko Funkl dodal: »Ta del jame si želimo pridobiti za turistične namene, v njej smo namreč že uspešno izvedli dogodek v okviru festivala Vilenica, v rudniku potekata tudi Jamatlon in Rudarski tek. Verjamemo, da je to del nečesa, kar bo Hrastnik lahko vključil v turistično ponudbo, bomo pa pri tem seveda potrebovali pomoč države. V letošnjem letu smo od RTH sicer že odkupili nekaj objektov – strojnico, kompresorsko postajo, bunker, vhodni jašek in Mlakarjevo stanovanje. Vse omenjene objekte želimo umestiti v turistično-gospodarsko dejavnost.«

MP

Foto: Branko Klančar

Isti avtor