petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Novi mojstri karateja

Borut Markošek je po dvournem zavzetem izvajanju razglasil rezultate polaganja za 1. DAN ter višanje mojstrskih nazivov za 2. oziroma 3. DAN. Novi mojstri karateja oziroma nosilci višjega mojstrskega naziva so postali: Luka Ferlin, Tadej Kolander, Luka Perc, Blaž Hribovšek, Boštjan Zupan, Aida Medič, Patricija Bukovinski, Stefan Joksimovič, Uroš Vozel in Žiga Šantej. Z novimi mojstri karateja postaja Karate klub Trbovlje tudi na tem področju eden izmed najštevilčnejših v Sloveniji.
V trboveljskem karate klubu so zadnjič organizirali izpite za črne pasove aprila 2011, ko je klub pridobil šest mojstrov karateja 1. DAN. Vse od takrat se je kar nekaj članov kluba zavzeto in vzorno učilo, da bi prišli do nivoja znanja, ki ga pogojuje nošnja mojstrskega pasu. V klubu so se odločili, da je prišel primeren trenutek za ponovno polaganje in višanje mojstrskih nazivov. Kandidati so opravljali izpite pri Borutu Markošku, mojstru karateja stopnje 7. DAN, ki je s svojimi rezultati in dejanji zaznamoval slovenski karate. Markošek je bil na začetku eden izmed najuspešnejših slovenskih tekmovalcev, kasneje je bil deset let selektor članske, mladinske in kadetske reprezentance ter član predsedstva Karate zveze Slovenije, kjer je aktiven še danes. V letošnjem letu je pridobil stopnjo 7. DAN, kar ga uvršča med mojstre karateja z eno izmed najvišje priznanih stopenj znanja karateja.

Pri karateju se nivo znanja označuje z barvnimi pasovi. Šolski ali kyu pasovi si sledijo od bele, rumene, oranžne, zelene, modre do rjave barve. Ko učenec enkrat doseže visok tehnični nivo in začne dojemati bistvo karateja, se mu dovoli pristopiti k izpitu za mojstrski pas, ki je črne barve. Tudi mojstrski oziroma DAN pasovi se ločijo po nivoju znanja in kasneje tudi po zasluženih dosežkih v karateju.

JS

Isti avtor