sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Nove psihoaktivne snovi

Največkrat jih uživajo najstniki in mlajši odrasli na plesnih zabavah. Problematične so predvsem, ker sintetiziranje novih snovi poteka prehitro, da bi jih z zakonodajo lahko sproti učinkovito regulirali. Tako njihova uporaba in proizvodnja v velikih primerih ni kazniva.

Nove psihoaktivne snovi spadajo v različne kemijske skupine: sintetični kanabinoidi, sintetični opioidi, fenetilamini, triptamini, benzodiazepini … Informacije o teh snoveh se zelo hitro širijo po svetovnem spletu, na voljo so tudi opisi celotnih postopkov in naprav zapripravoteh snovi, oglaševanje pa poteka pogostopo spletnih straneh pod pretvezo, da gre za neškodljive rastlinske izdelke, dišave, tudi gnojila in podobno. Za proizvajalce in uporabnike so te snovi v primerjavi z že poznanimi, zakonsko prepovedanimi psihoaktivnimi snovmi privlačne, ker se z njimi izognejo veljavnim zakonskim predpisom. Prav tako pa za te nove droge ni ustreznih testov,s katerimi bi lahko uradno potrdili njihovo uporabo.

Proizvodnja poteka v ilegalnih laboratorijih, večina jih je na Kitajskem in v Indiji, v zadnjem času pa tudi po Evropi. »Laboratoriji« pogosto nimajo ustreznih higienskih razmer, snovi, ki jih proizvedejo, pa nimajo natančne kemijske sestave.Zastrupitve se lahko pojavijo tudi ob zaužitju priporočenih odmerkov in so zelo nepredvidljive zaradi spremenljive mešanice snovi, ki se nahajajo v njem. Te snovi so na voljo v različnih oblikah, kot prah, tekočina, tablete ali pa izgledajo kot mešanica zelišč. Pogosto se oglašujejo in tržijo kot legalne, kar daje lažen občutek varnosti in spodbuja k uživanju. Pri zastrupljencih se pojavljajo razširjene zenice, tesnoba, pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak in motnje srčnega ritma, tudi agresija. Bolniki lahko bruhajo, imajo bolečine v trebuhu in prsnem košu, lahko imajo tudi epileptične krče. Pri zastrupitvah gre pogosto za mešane zastrupitve z več psihoaktivnimi učinkovinami, vse to pa dodatno potencira še zaužitje alkohola, kofeina ali drugih psihoaktivnih snovi. Dolgoročne posledice uživanja teh snovi so še večinoma neraziskane. Največkrat se povezujejo z motnjami razpoloženja, razvojem depresije, psihoz in samomorilnega vedenja.

Natančni podatki o načinih delovanja novih psihoaktivnih snovi, posledicah njihovega kratkotrajnega ali dolgotrajnega uživanja in znakih zastrupitve z njimi so zaenkrat še pomanjkljivi. V EU že poteka nekajprojektov na nacionalnih in evropski ravni, ki spremljajo pojavljanje teh novih snovi. V Sloveniji se od leta 2016 spremlja zastrupitve z novimi psihoaktivnimi snovmi preko projekta SONDA (Sistem za odkrivanje novih psihoaktivnih snovi v Sloveniji). Poleg analize bioloških vzorcev se v njem zbirajo tudi okoliščine zastrupitev, njihov klinični potek in zdravljenje. Podatki iz projekta bodo pomembno prispevali k izboljšanju znanja zdravstvenih delavcev o teh zastrupitvah in s tem izboljšalizdravljenje zastrupljencev. Na osnovi tega znanja pa bo mogoče zasnovati tudi nove preventivne akcije.

V Sloveniji je vzpostavljen sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi. V okviru nevladnih organizacij je vzpostavljenih 9 točk, kamor lahko uporabniki prinesejo vzorce v anonimno testiranje. Informacije so na voljo na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pri nevladnih organizacijah.Če pa se znajdemo v situaciji, ko sumimo, da se je nekdo zastrupil s tako snovjo, je najbolje, da odstranimo vse predmete, s katerimi bi se lahko oseba poškodovala, v primeru nezavesti ga položimo v položaj za nezavestnega in čimprej pokličemo reševalce (112).

Viri: NIJZ in Center za klinično toksikologijo in farmakologijo, UKC Ljubljana

Tjaša Abram mag.farm.

Specialistka lekarniške farmacije

Zasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali

Isti avtor