Gibanja zaposlovanja kadrov na trgu dela so vse bolj spodbudna, brezposelnost se iz meseca v mesec zmanjšuje. Aprila je število brezposelnih padlo že pod mejo 80.000. Optimizem se vrača tudi na kadrovsko področje. Prvo prebujanje gospodarstva se je zaznalo že jeseni 2020, v letošnjem letu pa potrebe po dodatnem zaposlovanju zelo hitro naraščajo. Iskanje in pridobivanje kvalificiranih kadrov doživlja dobesedno razcvet.

Osem nasvetov, kako izboljšati svoj položaj v službi:

Bodite odprti za nove priložnosti
Službe ne iščete aktivno, vam pa pogled vseeno večkrat zaide med zaposlitvene oglase? Dajte sebi in delodajalcem, ki iščejo nove sodelavce, priložnost. Morda pa se med oglasi skriva delovno mesto v vaši bližini ali v podjetju, kjer ste si vedno želeli delati. Pomemben prvi korak je, da sami pri sebi veste, kaj pričakujete od nove zaposlitve, zakaj ste začeli razmišljati o zamenjavi, kaj vas moti, kakšne so vaše želje in pričakovanja glede del in nalog, kaj pričakujete glede odnosov na delovnem mestu …

Oglas za delovno mesto vam je pisan na kožo

Vaše zadovoljstvo z zaposlitvijo v veliki meri določajo vaše dnevne zadolžitve. Tudi odlično plačano delovno mesto v odličnem kolektivu človeka ne izpolni, če mu delo ne nudi določenega izziva in določene mere veselja. V primeru, da vam delo oz. delovne naloge, ki jih opravljate danes, ne ustrezajo, iščite takšno delo, ki vam bo ustrezalo. Naredite si seznam želja, kaj bi si želeli od novega delovnega mesta. Morda boste ugotovili, da ste tu, kjer ste, povsem zadovoljni, morda boste pa vseeno šokirani, kako daleč od želene zaposlitve ste. Torej pri izbiri, na kateri razpis se boste prijavili, vedno najprej in najbolj upoštevajte svoje želje in pričakovanja. Saj veste, kaj pravijo – če najdemo delo, ki ga radi opravljamo, niti nimamo tistega občutka, da smo v službi.

Želite višjo plačo

Ste po vašem mnenju premalo plačani, manj od sodelavcev na primerljivem delovnem mestu v podjetju ali v panogi? In vas to vedno znova demotivira? Pojdite v akcijo – najprej seveda pri neposredni vodji. Izpostavite vaše nezadovoljstvo, izpostavite vaše videnje nesorazmerja med tem, kaj doprinesete podjetju in koliko vas podjetje za to plača. Da, potrebno se bo tudi pogajati. Če uspeha po morda celo večkratni tovrstni komunikaciji ni, se ozrite po priložnostih izven podjetja, kjer ste trenutno zaposleni.

Na delovnem mestu se ne počutite dobro

Kako dobro se počutite na delovnem mestu? So odnosi med sodelavci korektni, spoštljivi; prav tako odnosi med zaposlenimi in vodji? Niso? Ste sami poskušali narediti vse, kar je bilo v vaši moči, da bi se odnosi popravili ali izboljšali? Če je odgovor da, je za vas zagotovo prišel čas za iskanje novih priložnosti. Prihod na delo, ki poteka v neprijetnem vzdušju, nikoli ni dober z več vidikov in lahko zelo negativno vpliva na vaše zdravje. Ko boste na razgovoru za novo službo imeli priložnost spoznati svojega potencialno bodočega nadrejenega, bodite pozorni na verbalno in neverbalno komunikacijo, ki vam bo razkrila, kakšen vodja je posameznik. Če čutite, da boste odšli iz dežja pod kap, potem ta služba ne bi bila korak v pravo smer.

Lokacija ni ustrezna

Majhni otroci, večizmensko delo, ki ste ga povrhu primorani kombinirati še s partnerjem … V teh primerih si zagotovo ne želite prebiti v avtomobilu uro ali več na dan za vožnjo do službe. Lokacija delovnega mesta je zato zelo pomembna. Enako velja za dostopnost do kulturnih, zdravstvenih in izobraževalnih ustanov ter do športne infrastrukture. Delovno mesto bližje kraju bivanja je zato pogosto zelo močan in prepričljiv argument za menjavo, četudi za morebiti nekoliko nižjo plačo ali manj ugodnosti.

Nizek ugled delodajalca

Vaš trenutni delodajalec ne slovi po korektnih odnosih z zaposlenimi, nenehno ste v strahu za svojo zaposlitev, ne veste, kako bo v prihodnosti … Naj vas vse to opomni, da tudi v primeru, ko iščete novo zaposlitev, in se začnete dogovarjati o podpisu nove pogodbe o zaposlitvi, preverite vse javno dostopne podatke o delodajalcu. Vprašajte znance, prijatelje, sorodnike, če imajo izkušnje z njimi, morda oni poznajo nekoga. Vsaka informacija je dobrodošla pri odločitvi ali je to res delodajalec, pri katerem si želite svojo novo zaposlitev.

Razgovor lahko prevesi tehtnico v smeri za ali proti

Zgoraj smo že omenili, da je razgovor odlična priložnost, da preverite vzdušje v organizaciji, da vidite nekatere trenutno zaposlene, da spoznate neposredno nadrejenega ipd. Dobili boste tudi odgovor ali obstaja razkorak med komunikacijo pri oglasu za prosto delovno mesto in med komunikacijo na razgovoru. Zato se na razgovor pripravite. V primeru, da vam na razgovoru dajo to možnost, seveda tudi kaj vprašajte. S tem dodatno pokažete svoj interes. Če že imate službo in iščete več, boljše, bližje, potem bodite izbirčni. Skrbno pretehtajte informacije podane na razgovoru in informacije, ki ste jih morebiti dobili v obliki različnih materialov in nato ovrednotite, kako pomembne so za vas in vašo končno odločitev.

Finalizacija v obliki pogodbe o zaposlitvi

Premišljena in planirana priprava poveča vaše možnosti za pravilno odločitev. Naj vam ne bo neprijetno reči tudi »Ne, hvala.« za ponujeno zaposlitev, ki vam s kakršnega koli razloga ni všeč. Če vas potencialni delodajalec ni prepričal, vedno lahko tudi odstopite od kandidature tekom postopka selekcije in izbora. Ko imate dovolj informacij in če ugotovite, da to delovno mesto ni za vas, to vljudno sporočite predstavniku potencialnega delodajalca. Tudi če se to zgodi že v zaključni fazi izbirnega postopka, ko ste že prejeli informacijo, da ste izbrani in imate pri sebi že osnutek pogodbe o zaposlitvi. Ta dokument vam mora biti sicer dan v vpogled najmanj 3 dni pred predvidenim začetkom delovnega razmerja, vključevati pa mora tudi formalen opis del in nalog.

In ne pozabite. Ko iščete službo, je pomembno upoštevati več kot to, da gre zgolj za službo, za odnos med delavcem in delodajalcem, ki se mu reče delovno razmerje. Služba je seveda pomembna, vendar je dobro pregledati več kot le plačo in delovne zadolžitve. Vaš cilj naj bo, da bi se delo v čim večji meri ujemalo tako z vašimi osebnimi kot poklicnimi željami in pričakovanji. To je pot do tiste »prave zmage« na poklicnem področju.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder