V četrtek, 16. junija so v Zagorju na Cesti 9. avgusta odprli prizidek glavne enote VDC Zasavje. Skupna vrednost naložbe je znašala 680 tisoč evrov. MDDSZ je k naložbi prispevalo 542 tisoč evrov, ostalo (139 tisoč evrov) pa VDC Zasavje.

Danes so v Zagorju odprli prizidek VDC Zasavje. Otvoritev so pričeli s kulturnim programom. Trak bodo skupaj prerezali uporabnik VDC Jožek Vukovič, direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun, župan Zagorja Matjaž Švagan, državni sekretar na MDDSZ Simon Maljevac in poslanec Janez Cigler Kralj. Po ogledu prizidka so predsednica Skupnosti VDC SLO in direktorji VDC pristojnim predstavili aktualno problematiko na področju delovanja slovenskih VDC-jev in rešitve. Udeleženci otvoritve pa so se zadržali še v prijetnem druženju.

»Za gradnjo prizidka smo se odločili, zaradi potreb uporabnikov. Gradnjo smo imeli v načrtu v našem razvojnem programu VIP VDC za dobro človeka in narave 2020-2025 (pred Covidom), zaradi potreb uporabnikov (širitev enote bivanja v mansardi, pridobitev prostora za individualne obravnave (fizioterapija, psihoterapija, delovna terapija, delo z avtisti) in skupnega prostora za izobraževanja, delavnice v povezavi z lokalnim

okoljem. Poleg tega s prizidkom pridobivamo dodaten dnevni prostor in balkon v bivalni enoti in posebni vhod s požarnim stopniščem za večjo varnost uporabnikov in zaposlenih. Vse skupaj je pospešil Covid-19, saj se s prizidkom rešujejo čiste in nečiste poti. Vse je narejeno tako, da na hitro lahko postavimo sivo, rdečo cono za stanovalce, hkrati pa s tem niso ogroženi uporabniki, ki dnevno hodijo v enoto Zagorje, saj sta sedaj vhoda povsem ločena,« je nekaj več o prizidku povedala direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun.

Prizidek VDC Zasavje omogoča  saj štiri dodatne postelje za bivanje stanovalcev, s čimer povečujejo skupnostne nastanitve v treh bivalnih enotah iz 28 na 32, dve mesti pa ostajata za začasne namestitve v primeru koriščenja dopusta svojcev, hospitalizacij, ko uporabnike nimajo kam dati.

Poleg tega izobraževalna soba lahko sprejme vseh 32 oz. 34 stanovalcev, ki imajo tako lahko tu skupne aktivnosti. Prav tako bodo vsi uporabljali tudi sobe za individualno podporo, rehabiliatacijo, obravnavo …

Gradnja se je začela oktobra 2021 in bila v večini končana marca 2022. Potem so sledila še obrtniška dela, namestitev opreme, tehnični pregled in pridobitev uporabnega dovoljenja.

V VDC Zasavje trenutno 51 zaposlenih skrbi za 150 uporabnikov v enotah Zagorje in Litija, od tega jih trenutno tudi biva pri nas v treh bivalnih enotah v skupnosti 28.

MP

Foto: MP