sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Nov laboratorij in druge investicije

V petek, 31. novembra, so v Zdravstvenem domu Trbovlje odprli nov zobotehnični laboratorij. Trak sta slovesno prerezala direktor ZD Trbovlje dr. Denis Tomše in trboveljska županja Jasna Gabrič.

Nov zobotehnični laboratorij bo prinesel izboljšanje predvsem za zaposlene, saj delovni pogoji, po besedah Tomšeta, prej niso bili najboljši. »Laboratorij je edini del zdravstvenega doma, ki prej 30 let ni bil prenovljen,« je povedal Tomše.

Prenova laboratorija odpira možnosti za opravljanje dodatnih storitev. »V zobotehničnem laboratoriju smo nabavili aparat za izdelovanje ščitnikov za športnike, za beljenje zob, proti smrčanju, škripanju z zobmi in tako dalje. Z izdelavo teh artiklov bomo pričeli z začetkom leta 2019,« je dejal Tomše.

Prenova zobotehničnega laboratorija je po Tomšetovih besedah stala približno 180 tisočakov. Sicer pa so imeli v zdravstvenem domu letos precej investicij: 56 tisočakov so vložili v analizator za laboratorij, 7000 evrov jih je stal nakup opreme in predelava vozila urgentnega zdravnika (17.000 evrov so dobili na razpisu, 9000 pa z donacijami), skupaj z Zasavskimi lekarnami so 52.000 evrov investirali v zamenjavo toplotne postaje, saj je pri prejšnji zaradi prevelikega bojlerja prihajalo do izgub, zamenjali so nekaj manjših kosov opreme, do konca leta pa načrtujejo še nekaj investicijsko vzdrževalnih del v skupni vrednosti 40.000 evrov.

Poleg otvoritve zobotehničnega laboratorija je direktor predstavil tudi svoje delo v iztekajočem se letu. Kot največji problem je izpostavil pomanjkanje splošnih zdravnikov – na tem področju kriza ni bila samo trenutna, je povedal Tomše, ampak je bilo problematično tudi pomanjkanje načrtov. Z decembrom deluje pet ambulant od sedmih, pridobili so tudi nove specializante in del dodatne ekipe na področju otroškega zobozdravstva in zobozdravstva za otroke in mladino. Povečali bodo tudi obseg odraslega zobozdravstva, kar bo deloma skrajšalo čakalne dobe. »Lahko rečem, da me za prihodnost zdravnikov v Zdravstvenem domu Trbovlje ne skrbi,« je samozavesten Tomše, »težave smo se lotili tako, da smo gledali na dolgi rok in ne le kratkoročno.«

Direktor je na tiskovni konferenci povedal tudi, da je zelo ponosen na pridobitev novih programov, centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter centra za duševno zdravje odraslih z ambulantno obravnavo in skupnostno psihiatrično obravnavo. Ta programa bosta zdravstvenem domu skupno prinesla približno milijon evrov dodatnih prihodkov. Sicer pa, tako Tomše, »prihodki niso tisto, kar je najpomembnejše. Najpomembnejše je, da bodo pacienti v Zasavju, ki potrebujejo tovrstne storitve, deležni boljše obravnave, predvsem več multidisciplinarnega pristopa, torej jih bodo obravnavali specialisti različnih strok.«

V prihodnjem letu v ZD Trbovlje nameravajo med drugim vzpostaviti sistem e-naročanja in vrstomatov in dokončno urediti organizacijo dela v splošnih ambulantah. »Največji izziv,« tako Tomše, »nas gotovo čaka pri postavitvi omenjenih centrov za duševno zdravje – postavitev timov, zagotovitev ustreznih prostorov, oziroma vsaj odločitev glede zagotavljanja prostorov.« Seveda bodo tudi v prihodnjem letu izvedli nekaj naložb: 180 tisočakov naj bi šlo za nujno reševalno vozilo, 45 za optični koherentni tomograf za diagnostiko v oftalmološki ambulanti, konec leta pa naj bi nadaljevali z investicijsko vzdrževalnimi deli.

Martina Drobne

Isti avtor